DANILO KIŠ: Izabrana dela i Izabrani poetički spisi

Arhipelag i Dom omladine Beograda povodom 50 godina od objavljivanja prvih knjiga Danila Kiša predstavljaju njegova Izabrana dela u 7 knjiga i Izabrane poetičke spise u 3 knjige (Arhipelag 2011/2012).

U 19:00 Razgovor: Danilo Kiš: Poslednje pribežište zdravog razuma // Govore: Božo Koprivica, Srđan Vučinić i Gojko Božović
U 20:00 Danilo Kiš: Uspomene, sećanja (film Dragomira Zupanca)
Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti!

 

Pedeset godina posle objavljivanja prvih knjiga Danila Kiša, kratkih romana Mansarda i Psalam 44 (1962), Arhipelag je objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige. Prošle godine Arhipelag je objavio Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga koja obuhvataju praktično celokupnu prozu ovog modernog klasika. Izabrani poetički spisi Danila Kiša sadrži knjige Čas anatomije i Gorki talog iskustva, kao i Poslednje pribežište zdravog razuma, reprezentativni izbor Kišovih eseja od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine. U delu Danila Kiša poetički spisi su čitav jedan paralelni opus, jednako važan kao i piščeva proza. Govoreći o nastanku svojih knjiga i o poetici svoje književnosti, Kiš je u poetičkim spisima oblikovao neprevaziđeno poetičko svedočanstvo u čijem je središtu pitanje života i literature. Poslednje pribežište zdravog razuma je knjiga u kojoj Kiš odgovara na pitanje: „Zašto pišem?“ i u kojoj Kiš kaže koja su dva ključna pitanja na kojima polažu ispit svi pisci XX veka. Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, po­kazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva.

 

„…u tom večnom kruženju iluzije i stvarnosti, stvarnosti i iluzije, po tom veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje.“ Danilo Kiš (1982)

Komentari