Tribina: Migracije u savremenom srpskom filmu

Dom omladine Beograda u ovoj godini pokreće važan ciklus filmskih tribina pod nazivom „12 gnevnih filmova“. Ciklus od osam tribina prvenstveno će se usresrediti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju.

Kako živimo u turbulentna vremena, puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga i samih autora. Ova tribina biće sa jedne strane hronologija aktuelnih domaćih filmskih dešavanja, istovremeno sa druge strane biće i svedočanstvo o jednom vremenu, sagledavano kroz vizuru samih filmskih stvaralaca.

 

Za 14. februar ja zakazana prva tribina u okviru ovog ciklusa sa posebnom temom “Migracije u savremenom srpskom filmu”. Učesnici će biti reditelj Mladen Đorđević (njegov dokumentarni film „Sumrak u bečkom haustoru” ima svetsku premijeru na predstojećem FEST-u), glumica Marta Bjelica (koja tumači glavnu ulogu u filmu „Mamomga“, a koji će premijerno pred domaćom publikom biti prikazan u okviru programa 48. FEST-a), scenaristkinja Staša Bajac (film „Asimetrija“ na čijem je scenariju sarađivala je upravo ušao u bioskopsku distribuciju, a pre toga je imao uspešan i šarenolik festivalski život) i srpska rediteljka Sanja Živković koja već godinama živi i radi u Kanadi (njen debi „Easy Land“ će srpska publika takođe imati prilike da po prvi put da vidi na ovogodišnjem FEST-u). Svaki od ovih filmova se bavi migracijama, svaki ovaj fenomen sagledava iz svog ugla, pa će sa gostima biti reči o razlozima zbog kojih, po njima, naši ljudi napuštaju zemlju, kao i o onome što ih čeka kada stignu tamo gde su se zaputili. Da li negde postoji obećana zemlja ili se za nju moramo boriti tu gde smo? Moguće odgovore na ova i brojna druga srodna pitanja ponudiće prva tribina iz ciklusa „12 gnevnih filmova“ u Domu omladine Beograda.

Tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma, a njihovi gosti biće neki od najaktuelnijih filmskih stvaralaca koji će predstaviti svoja najnovija ostvarenja i mapirati goruće društvene probleme, u okviru duha vremena u kome živimo, kao i unutar zasebnih tema i fenomena koje će ove tribine nastojati da analiziraju i rastumače.

Đorđe Bajić i Zoran Janković već duže od petnaest godina pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem su autori nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme i portal Espreso; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu. Zoran Janković je saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor tri romana. Svoje prve filmske tribine su počeli da osmišljavaju i moderiraju još pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

Komentari