Tribina: Memorijalni kompleks Boško Buha – „(Ne)osporeno nasleđe“

Inicijativa za očuvanje Memorijalnog kompleka Boško Buha, nakon drugog stopiranja pokušaja prodaje Memorijalnog kompleksa Boško Buha na Jabuci kod Prijepolja koji, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, već godinama propada kao deo stečajne mase Turističko ugostiteljskog preduzeća Putnik iz Prijepolja, organizacijom tribine želi da postigne više ciljeva.

 

Pre svega, namera nam je da aktuelizacijom problema skrenemo pažnju na sudbinu antifašističkih memorijala iz vremena postojanja socijalističke Jugoslavije u kontekstu hegemone kulture sećanja. Smatramo da bi tribina trebalo da bude prilika da se pored glasova članova Inicijative čuju i glasovi predstavnika stručne javnosti. Bila bi to prilika da se na jednom mestu sretnu aktivisti, predstavnici državnih institucija ali i strukovnih udruženja kako bi se pokrenuo dijalog koji bi vodio do rešenja i očuvanja Memorijalnog kompleksa Boško Buha.

Učesnice u razgovoru: Irina Subotić, profesorka emerita Univerziteta u Beogradu i predsednica organizacije Europa Nostra u Srbiji; Milena Dragićević Šešić, profesorka emerita Univeziteta umetnosti u Beogradu; Olga Manojlović Pintar, viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije; Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije. Moderatorka: Sanja Petrović Todosijević, viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije i članica Inicijativa za očuvanje memorijalnog kompleksa Boško Buha

Komentari