Tribina: „Kucnuo je čas za ubrzanje“

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: reditelj Miloš Avramović, scenarista Petar Mihajlović i direktor fotografije Lazar Radić
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Šesnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i poslednja u 2021. godini, biće održana u petak, 19.  novembra 2021. godine u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Tema 16. „Gnevnih filmova“ biće veliki bioskopski hit „Južni vetar: Ubrzanje“, a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj Miloš Avramović, scenarista Petar Mihajlović i direktor fotografije Lazar Radić. Tribina pod nazivom „Kucnuo je čas za ubrzanje“ odžava se u Tribinskoj sali Doma omladina Beograda, s početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Novi film Miloša Avramovića imao je svetsku premijeru 19. jula 2021. godine na 68. Pulskom filmskom festivalu, a trenutno se sa ogromnim uspehom prikazuje u bioskopima u Srbiji i regionu. „Južni vetar 2: Ubrzanje“ je, baš kao i prethodni film iz ovog regionalno popularnog serijala (kao i istoimenu seriju), režirao Miloš Avramović, a on je, zajedno sa Petrom Mihajlovićem i napisao scenario za ovo stvarenje.  Film „Ubrzanje“ je  za manje od dve nedelje prikazivanja pogledalo šestocifren broj gledalaca u Srbiji i regionu. Nastavak „Južnog vetra“ je u Hrvatskoj pogledalo 46.263 gledalaca u prvom vikendu prikazivanja (najbolje otvaranje domaćeg i regionalnog filma svih vremena u ovoj zemljij). U Bosni i Hercegovini „Ubrzanje“ je u prvom vikendu pogledalo 38.805 gledalaca (najbolje ostvaranje filma svih vremena). Slovenija je takodje zabeležila rekord sa 8.017 gledalaca (najbolje otvaranje regionalnog filma svih vremena).

Pored Avramovića i Mihajlovića, autorsku ekipu nastavka „Južnog vetra“ čine direktor fotografije Lazar Radić, montažer Lazar Predojev, scenograf Dušan Radoičić, kostimografkinja Jelena Đorđević… U filmu ključne uloge tumače: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Marijan Valev, Zahari Baharov i Anastasija Everal. Prva klapa filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“ pala je 13. septembra 2021. u Knjaževcu, a nastanak filma je podržao i Filmski centar Srbije.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Drugi ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2021. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme, Film New Europe i Optimist; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu, Espreso Kulturi… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana, od kojih su tri kriminalističkog žanra. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

Komentari