Tribina: Klinička istraživanja u Srbiji

Tribina Bioetičkog društva Srbije
S obzirom da je stanje u oblasti kliničkih ispitivanja u Srbiji i dalje kritično, pošto se broj kliničkih ispitivanja nije značajno povećao i pored aktivnosti koje se zajednički preduzimaju, neophodno je povećati javnu svest o problemima kliničkih ispitivanja u Srbiji i unaprediti zajedničku saradnju svih zainteresovanih strana.

Izrada novog zakona o lekovima i medicinskim sredstvima jedan je od ključnih elemenata unapređenja stanja u oblasti kliničkih ispitivanja, te će naglasak tribine biti na debati o novom zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima koji je u izradi.

Tribinu će voditi predsednica udruženja KLINIS gospođa Maja Čonkić, predstavljajući komentare Radnih grupa udruženja kao i svih zaineresovanih strana koje su do sada imale uvid u nacrt zakona.
Maja Čonkić predsednica je Udruženja za unapređivanje kliničkih ispitivanja Srbije „Klinis“, osnovanog februara 2012. Godine. Direktorka je i vlasnica ugovorne istraživačke organizacije ”Axiom Internationald.o.o., Beograd“ i ima više od 15 godina iskustva u kliničkim ispitivanjima.

Među osnovne ciljeve Udruženja za unapređivanje kliničkih ispitivanja Srbije KLINIS spada: razvoj normativnih i operativnih načela u oblasti kliničkih ispitivanja, sinhronizacija zakonodavstva u Srbiji sa evropskim direktivama i ostalim propisima, kao i definisanje zajedničkih ciljeva i poboljšanje komunikacije među učesnicima kliničkih ispitivanja, uključujući: pacijente, istraživače, istraživačke
centre, etičke odbore, Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije, nadležna ministarstva i druge institucije, organizacije i pojedince uključene u klinička ispitivanja.

Udruženje KLINIS okuplja i predstavnike svih struktura uključenih u kliničko ispitivanje – od doktora istraživača svih specijalizacija i svih članova istraživačkog tima, preko ispitanika i potencijalnih ispitanika: članova 30 udruženja pacijenata i Saveza penzionera Srbije, do industrije, uključujući predstavnike skoro svih ugovornih istraživačkih organizacija koje posluju u Srbiji, ali i predstavnike institucija, uključujući Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, svih većih zdravstvenih ustanova i mnoštva privatnih, predstavnike skoro svih etičkih odbora u Srbiji, predstavnike medicinske etike i medicinskog prava, predstavnike visokoškolskih ustanova, Srpske akademije nauka u umetnosti, bazične nauke, kao i logistike kliničkih ispitivanja, uključujući odlaganje i upravljanje otpadom, osiguranje, arhiviranje, špediterske i prevodilačke usluge, pravno-finansijski sektor.

Udruženje KLINIS ostvarilo je posebnu saradnju sa Srpskim lekarskim društvom, Privrednom komorom Srbije, Udruženjem proizvođača inovativnih lekova INOVIA, Društvom za neuronauke Srbije, Centrom
za promociju nauke, Forumom za žensko preduzetništvo u biotehnologiji, kao i sa brojnim organizacijama u regionu, Evropskoj Uniji, Sjedinjenim američkim državama, Izraelom, među kojima su asocijacija za Dobru kliničku praksu i razvoj kliničkih ispitivanja Bugarske i Hrvatske, Evropski forum za Dobru kliničku praksu (EFGCP), Asocijacija profesionalaca u oblasti kliničkih istraživanja (ACRP), Izraelsko udruženje za unapređivanje biomedicinskih istraživanja (Ctrials).

Nakon tribine planirano je da se održi generalna skupština Udruženja za unapređivanje kliničkih ispitivanja Srbije KLINIS.

Komentari