Tribina: “Klan” i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: Boban Skerlić, reditelj i scenarista i Aleksandar Dimitrijević, glumac
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

 

 

 

Dom omladine Beograda i tokom 2021. nastavlja ciklus filmskih tribina koji vode kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, a prvi razgovor biće posvećen fenomenu procvata kriminalističkih serija u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na nedavno premijerno emitovanu seriju „Klan“.

Kriminalističke serije domaće proizvodnje su do pre nekoliko godina bila prava retkost, a danas su sve popularnije i sve zastupljenije u ponudama ovdašnjih televizija. Poslednjih godina ovaj žanr je doživeo pravi procvat u Srbiji. Trend je započela serija „Ubice mog oca“ (2016), a nakon nje su usledile: „Senke nad Balkanom“ (2017), „Pet“ (2018), „Državni službenik“ (2019), „Grupa“ (2019), „Tajkun“ (2020), „Močvara“ (2020), „12 reči“ (2020), „Klan“ (2020)… Uskoro nas očekuje još srpskih serija ovog žanra – pored pete sezone „Ubica mog oca“, na male ekrane bi tokom 2021. trebalo da stignu i prve sezone kriminalističkih serija „Kljun“, „Crna svadba“, „Beležnica“, „Kalkanski krugovi“ i „Jedini izlaz“.

U fokusu tribine „Klan i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija“  je „Klan“, serija snimljena po scenariju i u režiji Bobana Skerlića, poznatog po filmovima „Do koske“ i „Top je bio vreo“. „Klan“ pruža dubinski uvid u samo srce kriminalnih organizacija i njihovih mnogobrojnih poslova, a ključne uloge su poverene Aleksandru Dimitrijeviću i Nedimu Neziroviću. Priča serije prati uzdizanje dva sitna kriminalca u svetu srpskog podzemlja – glavni likovi, Šok i Paša, spremni su na rizik i tako započinju svoju kriminalnu karijeru koja će ih dovesti do neslućenih visina… Samo, po koju cenu? Nakon uspeha prvih deset deset epizoda, najavljeno je snimanje nove sezone, a o čemu će na tribini takođe biti reči.

***************************************

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Drugi ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2021. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme, Film New Europe i Optikist; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu, Espreso Kulturi… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana, od kojih su tri kriminalističkog žanra. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari