Tribina: Kako mozak uči?

Ciklus: VEROVALI ILI NE//Govori: dr Milena Čukić
U okviru jako posećenog ciklusa “Verovali ili ne” ponovo će nastupiti prvi predavač u ciklusu, dr Milena Čukić, naučni istraživač u oblasti neurnoauka, koja se već predstavila predavanjima “Pokušaj imitiranja iskustva“, “ Da li su kiborzi među nama“ i “Chaos”. Ovog puta govoriće nešto više o tome kakvi su mehanizmi učenja, kako uopšte bilo šta možemo da naučimo, čak i kad nesrećnim slučajem (ili rođenjem) ostanemo bez dela mozga koji je fizički ranije bio zadužen za određenu funkciju.

Govoriće i o tome kako nam ono čime se bave fizičari i inženjeri koji se bave analizom i procesiranje fizioloških signala u tome otkrivaju kako ovaj savršeni ‘prirodni računar’ funkcioniše.

Skoro neverovatne mogućnosti mozga, kao savršenog sistema već stotinama godina teraju naučnike raznih disciplina da lupaju glavu, ne spavaju noćima i stalno iznova pokušavaju da razumeju, kako to radi.
Naša predstava o fantastičnim mogućnostima prilagođavanja i remodelovanja, kao i osnovne plastičnosti mozga stalno mora da se menja, jer doslovno iz dana u dan istraživači otkrivaju potpuno neverovatne stvari o prirodi ‘naših sivih ćelija’ koje nosimo svuda sa sobom.

Još od čuvene Mejsi konferencije pedesetih godina, kada su po prvi put izneti mnogi koncepti koji će oblikovati tokove nauke do kraja prošlog veka i preneti ono što su glavni pravci razvoja u ovom veku, jedno od najintrigantnijih pitanja bilo je, da li će biti moguće konstruisati tako jak računar (tada u dalekoj budućnosti) koji će imati bolje sposobnosti od ljudskog mozga? Otuda potiče Strong AI koncept i neki drugi, koji su naročito bili popularni u delima fantastike, ali su mnogi od njih i realizvoani…

Radi se o tome da smo usput saznali da o mozgu vrlo malo znamo, i zahvaljujući napretku novih tehnologija koji su doveli do fantastičnog napretka u bimedicinskim naukama tek sada naziremo sliku o fiziološkim fizičkim, biofizičkim, kognitivnim i mnogim drugim funkcijama koje ovaj fenomenalno kompleksan sistem obavlja.
Da bismo nešto mogli da imitiramo, moramo prvo do detalja da upoznamo i shvatimo kako to nešto, zapravo funkcioniše.
Čitavi timovi stručnjaka udruženi po multidisciplinarnim projektima širom sveta, delić po delić dešifruju ovu veliku zagonetku.

dr Milena Čukić je elektroinženjer i doktor neuronauka, više od decenije se bavi magnetnom stimulacijom mozga i biofizičkim mehanizmima koje tako otkrivamo, a sve u pokušaju da razumemo kako naš mozak kao jedan izuzetno kompleksan sistem neverovatnih sposobnosi i kapaciteta funkcioniše.

 

PRIDRUŽITE NAM SE I NA FEJSBUKU!

Komentari