Tribina “Kako je biti transrodna osoba u Srbiji” za kraj izložbe fotografija Aleksandra Crnogorca

U Galeriji Doma omladine Beograda do 22. februara otvorena je izložba fotografija “TransBalkan“, koja je izazvala veliku pažnju i pozitivne komentare javnosti i medija. Autor, Aleksandar Crnogorac se, kroz seriju dokumentarnih radova, ovim projektom bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi iz Srbije i regiona i ističe vidljivost društveno marginalizovane grupe.

Kroz intervjue, koji su izloženi pored fotografije sagovornika, posetioci izložbe mogu i da informišu o životu i problemima kroz koje transrodne osobe prolaze.

Za kraj izložbe, u petak, 22. februara od 19 časova, u Galeriji DOB publika će biti u prilici i uživo da čuje iskustva i stavove na temu kako je to biti transrodna osoba u Srbiji. Na tribini će učestvovati Helena Vuković, Kristian Ranđelović, Đura Đuričić i autor, Aleksandar Crnogorac. Razgovor će moderirati pisac Aleksandar Đuričić.

 

O izložbi: Osvrćući se na preispitivanje distorziranog tela, rodnih i polnih kategorizacija, Aleksandar Crnogorac kroz izložbu “TransBalkan” ima za cilj da predstavi društveno aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu. Uzimajući za potku društveni konstrukt koji stigmatizuje i odbacuje pripadnike ove manjinske grupe, umetnik kroz seriju portreta prikazuje važnost vidljivosti transrodnih osoba i razumevanje problema sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

O autoru: Aleksandar Crnogorac je rođen u Beču 1979. godine od roditelja jugoslovenskog porekla. Proveo je detinstvo u Beogradu (Jugoslavija), a potom se školovao u Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (BA International Relations & Political Science, University of Southern California; MA Mediterranean Studies, Kings College London, UK; MA Photography, SPEOS Institute, Paris France). U svom fotografskom radu posvećen je dokumentovanju različitih aspekata ljudskog iskustva i života. U velikom broju svojih ostvarenih radova autor istražuje vezu između fizičkog aspekta ljudskog iskustva, tražeci vezu između ljudskog tela i ličnog identiteta. Trenutno živi i radi na relaciji Milano – Beograd i posvećen je dugotrajnim dokumentarnim radovima kao i komercijalnoj i portretskoj fotografiji.

Komentari