Tribina: Kako doći do prvog filma

Tribina “Debitantski film: Prepreke, neizvesnost, i kako doći do svog prvog filma” održava  u okviru ciklusa tribina “IDENTITET SRPSKOG FILMA- SRPSKI FILM U 21. VEKU”, koji se realizuje u saradnji Filmskog centra Srbije i Doma omladine Beograda. Ova saradnja zamišljena je kao partnerstvo u okviru kojeg je namera da se serijom tribina strateški osmisle, koncipirju i problematizuju neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma.

 

U prosečnom trajanju od jednog časa, moderator tribine pokušava da sa svojim gostima pruži neke odgovore na aktuelne srpske filmske upitnike. Izbor gostiju uključuje reditelje, scenariste, producente, teoretičare, pisce, distruibutere i prikazivače.
Teme tribina prilagođene su najpre potrebama mlađe generacije. Tribine pokušavaju da praktično doprinesu i, pre svega, usmere filmske stvaraoce, od pitanja kako doći do prvog filma, do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu.

Debitantskim filmom se prećutno smatra prvi dugometražni igrani filma nekog mladog autora. To što je debitanstski film svaki prvi film nekog autora, to se nekako prenebregava i prećutno se veći značaj pridaje dugometražnim igranim filmovima, do kojih je svakako mnogo teže doći nego do kratkih igranih filmova ili dokumentaraca, bilo da su u pitanju dugometražni ili kratkometražni dokumentarni filmovi. Šta je sa debitantskim filmom u Srbiji? Kako do njega doći i da li je to lako ili teško?

Pored toga što se opravdano može postaviti pitanje debitantskog filma uopšte, šta se pod time smatra i podrazumeva, a šta to zapravo jeste, sa druge strane može se još opravdanije postaviti i pitanje o tome šta znači mlad autor? Tačnije sa koliko godina se može biti debitant?

Kako u Srbiji izgleda put do svog prvog filma razgovaraćemo kako sa autorima koji su u tome bili uspešni, takođe i sa producentima koji stoje iza nekih od najuspešnijih debitantskih filmova kod nas, ali i sa drugim stručnim saradnicima, kao i članovima komisije Filmskog centra Srbije za debitantski film.

Moderator i urednik tribine: Dragan Nikolić, scenarista i reditelj, urednik filmskog programa DOB-a.

 

Učestvuju:

Nikola Ležaić, reditelj producent
Nemanja Ćeranić, reditelj
Aljoša Ćeranić, producent
Milan Stojanović, producent
Milan Nikodijević, profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad, član konkursne komisije FCS-a za debitantski film
Мelina Pota Koljević, scenarista, urednica i reditelj u Dramskom programu Radio Beograda
Danilo Bećković, reditelj

Komentari