Tribina: Jugoslovenski građanski ratovi u zapadnim stripovima 2. deo

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”

Učestvuju: Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i dr Aleksandar Raković, istoričar. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac.
Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije.

U drugom delu tribine o zapadnim stripovima o jugoslovenskim ratovima 1990-ih razmatraju se radovi nastali u 21. veku. Propaganda jenjava i počinje raznovrsnost u pristupu: legende francuskog vazduhoplovstva vaskrsavaju da bi disciplinovali balkanske brđane, američki superjunaci doživljavaju egzistencijalne krize, a neki stripski dokumentaristi dolaze na sam teren i pokušavaju da zabeleže stvarni život bivših Jugoslovena. U svemu tome je neizbežan Tito u frižideru, kao i autohtona domaća pasmina — bosanski pljosnati pas.

 

O ciklusu:

Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

Komentari