Tribina: “Izazovi modernog konzervativizma”

Osnovni cilj ovog predavanja jeste upoznavanje sa osnovama konzervativne ideologije, kao i mogućnostima njenog postojanja u Srbiji.

Govore: Milan Sitarski, istoričar (Beogradska otvorena škola) i Vladimir Marjanović, sociolog (Pokret hrišćanskih demokrata Srbije)
Moderator: Sergej Beuk

Potreba za savremnim, modernim i proevropskim konzervativnim političkim snagama postoji u našoj zemlji. Međutim, konzervativizam se najčešće određuje kao nešto negativno, zaostalo i prevaziđeno u vremnu u kome živimo. U tom kontekstu, ova tribina treba da prikaže konzervativizam, kao jednu političku ideju potpuno legitmnu.

Milan Sitarski (Beogradska otvorena škola) govoriće o pojmu konzervativizma, osnovnim idejama, principima, istorijatu i pravcima ove ideologije.

Vladimir Marjanović govoriće o mogućnostima modernog konzervativizma u Srbiji, potrebi za proevropskom i umereno konzervativnom politčkom snagom u Srbiji.

Ciklus tribina: “Etika savremenog konzervativizma”
U vremenu političko – ideoloških previranja i redefinisanja osnovnih socijalnih, religijskih i etičkih pojmova, potrebno je markantnije naglasiti uvek aktuelnu razliku između savremenog političkog konzervativizma i ekstremne nacionalističke desnice koja je trenutno u ekspanziji u zemljama Evropske unije. Kada je o Srbiji reč, još uvek nije u potpunosti uspostavljena teorijska platforma za razumevanje srpske političke scene i njene pozicije u svetu konzervativnih ideja, partija i pokreta. Šta je konzervativizam danas u svetu, koliko je on blizak onome što se pod ovim pojmom podrazumeva kod nas, kako se ovaj korpus ideja, mišljenja i akcija etički utemeljuje i kakva je njegova budućnost neke su od osnovnih tema kojim bismo se bavili u ovom ciklusu.

Komentari