Kazimir Maljevič: “BOG NIJE ZBAČEN”

U razgovoru učestvuju: Aleksandra Grubor, prevodilac; Petar Đuković, teoretičar umetnosti iz Podgorice; Jerko Denegri i Dragan Bulatović, Filozofski fakultet, Beograd; Vladimir Medenica, urednik izdanja; Mira Grbić, prevodilac i Nenad Daković, urednik tribinskog programa DOB.

Maljevičeva sabrana dela u pet tomova “Bog nije zbačen”, čiji je prevod na srpski ujedno i prvi prevod tog izdanja u svetu uopšte, prvi put su objavljena u Rusiji u periodu od 1995. do 2004. godine, u izdanju kuće “Gileja”.

Knjiga “Bog nije zbačen” sastoji se od Maljevičevih teorijskih tekstova, predavanja, pisama, deklaracija, manifesta, beležaka, kao i 200 kolor reprodukcija njegovih radova.

Maljevič je na početku karijere bio pod uticajem impresionizma, a kasnije kubizma i futurizma.   Najznačajniji napredak ostvario je kao osnivač bespredmetne umetnosti –     suprematizma (supremus – onaj koji je viši, najvažniji, savršen).

Na izložbi “0.10” izložio je svojih 49 suprematističkih platna, među kojima je najpoznatiji “Crni kvadrat”.   Naslikavši “Crni kvadrat”, Maljevič je te, 1915. godine, objavio “smrt predmetnoj umetnosti”.

S obzirom da je smatrao da je suprematizam početak nove kulture i da je došlo vreme da slikari ne traže više inspiraciju u postojećim predmetima i pojavama, Maljevič se smatra prethodnikom konceptualne umetnosti.
Integralno teorijsko delo Kazimira Maljeviča   objavio   je   “Plavi Krug”, Beograd. Maljevič se pored Dišana smatra najznačajnijim umetnikom XX veka, a naše izdanje je prvo integralno izdanje ovog dela posle ruskog originala.

Komentari