Tribina: “Godina (filmskog) gneva i prevrata: Srpski film i protiv korone”

Ciklus tribina: 12 gnevnih filmova

Govore: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Poslednja, osma tribina iz ciklusa „12 gnevnih filmova“ u ovoj godini biće posvećena rekapitulaciji filmske 2020. i najavi 2021. godine:  srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim tokom godine koja se bliži kraju, kao i o filmovima koji su već snimljeni i čije nas premijere (najverovatnije) očekuju tokom 2021.

 

Bajić i Janković će pričati o srpskim filmovima iz 2020. godine, a sa posebnim osvrtom na ostvarenja koja su premijerno prikazana i nagrađena na svetskim filmskim festivalima A kategorije – „Otac“ Srdana Golubovića (Berlin) i „Oaza“ Ivana Ikića (Vencija). Takođe biće reč o dokumentarno-igranom hibridu „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđević, premijerno prikazanom na FEST-u, kako i o filmovima koji se nedavno ušli u bioskopskoj distribuciji: „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Ime naroda“ Darka Bajića i „Jedini izlaz“ Darka Nikolića.

 

Naravno, to nije sve. Pored rekapitulacije, na tribini će biti reči i o srpskim filmovima koji su već snimljeni ili se trenutno snimaju, i čije nas premijere očekuju tokom 2021. godine. Janković i Bajić će tako predstaviti najnovije režije Slobodana Šijana („Budi Bog s nama“), Srđana Dragojevića („Nebesa“), Raše Andrića („Leto kada sam naučila da letim“), Milutina Petrovića („Nečista krv“), Dušana Kovačevića („Nije loše biti čovek“), Dušana Milića („Mrak“), Olega Novkovića („Živ čovek“), Gage Antonijevića („Dara iz Jasenovca“)… Naravno, biće priče i o filmovima autora koji će tokom sledeće godine predstaviti svoju prvu ili drugu dugometražnu režiju („Strahinja“ Stefana Arsenijevića, „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog, „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića, „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Kelti“ Milice Tomović…), kao i o novim srpskim filmovima čije bi snimanje trebalo da počne početkom 2021.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom „12 gnevnih filmova“. Ciklus od osam tribina tokom 2020. godine bio je usredsređen na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina predstavlja svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji, a istovremeno i svedočanstvo vremena u kome živimo.

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

 

 

Komentari