Tribina: FRI DŽEZ

Ciklus tribina ISTORIJA DŽEZA
Govori: Mićun Ristić, muzički teoretičar
 
Ako ćemo po tinejdžerskom kriterijumu, ko je prvi počeo, nećemo daleko. Recimo da su pioniri bili Sesil Tejlor, Ornet Kolmen i Don Čeri; baklju su preuzeli Albert Ajler, Soni Marej i Arči Šep, kasnije su je raspaljivali Art Ensemble of Chicago i Entoni Brekston. Negde između Orneta i Alberta ustao je Džon Koltrejn, učio je od obojice a sam osvetlio puteve za sve potonje, do danas.

Nosioci su bili solisti i manje grupe, izuzev velikog benda San Ra, koji je inspirisao nastanak AACM, delom i Jazz Composers Orchestra, i nekolicine drugih. Trebalo je da fri (ili New Thing) oslobodi i preoblikuje afroameričku kulturu, ali su od početka bitno i doprinosili i belci – Stiv Lejsi, Geri Pikok; Čarli Hejden i Karla Blej su se uključili i u snažna politička istupanja. U Evropi su američke pionire prihvatali bolje nego u domovini, nadovezao se niz evropskih muzičara: Peter Brocman, Evan Parker, Derek Bejli. Jedne je vodila politika, druge filosofija, treće religija. Mnogi su sisali majku Afriku, neki su se okrenuli Aziji. Ono što je povezivalo vrlo različite pojedince i pristupe jeste potreba za novim. Zbog radikalnih metoda: zaobilaženja harmonskog kompleksa, izbegavanja utvrđenog ritmičkog pulsa i odbacivanja „lepote tona“ (u korist zvuka), za većinu tradicionalista sve to beše „prevara“, odnosno stranputica. Kako reče Majls „Tradicija je suviše važna da bismo je prepustili tradicionalistima.“ Zato, ako ćemo ozbiljno… Hoćemo.

 

O ciklusu tribina ISTORIJA DŽEZA:
Dom omladine Beograda pokrenuo je ekskluzivnu seriju predavanja “Istorija džeza”, kao uvod u programe Beogradskog džez festivala!

Istorija džeza, kao najstarije forme popularne muzike, bogata je i raznovrsna kao i istorija 20. i 21. veka u kojima se razvijao, granao i dosezao nove granice. U ovom ciklusu predavanja, Mićun Ristić, muzički teoretičar, hronološki nas vodi na put kroz epohu koju su obeležili ritmovi i melodije džeza, upoznajući nas, uz raznovrsne audio ilustracije, sa svim glavnim akterima i stilovima džez muzike. Sjajna prilika da se osvrnemo na prošlost, sadašnjost i moguću budućnost ove popularne muzike!

Pripremite se za 31. Beogradski džez festival, koji će biti održan od 27. oktobra do 1. novembra 2015. godine u Domu omladine Beograda, kao i za sve ostale Beogradske džez festival koji dolaze. Saznajte sve o tome odakle džez potiče, koji žanrovi džeza postoje, na koji način se sviraju i šta sve to znači!
 
Razumite umetnost džeza i nađite svoj odgovor na ključno pitanje: zašto ljudi sviraju džez već duže od jednog veka!

Komentari