Tribina: “Fizika okoline i samočisteći prozori”

Ciklus: Verovali ili ne//Govori: dr Dragan Markušev, Institut za fiziku

Početkom ovog veka došlo je do značajnih otkrića u oblasti fizike i hemije okoline. Jedno od najvažnijih bilo je otkriće takve vrste stakla koje je u stanju da samo uz pomoć male količine vode spere sa sebe najveći deo prljavštine. Takva stakla su mnogi nazivali eko-staklima, ali u upotrebi je ostao zvaničan naziv: samočisteća stakla.

Njihovom upotrebom u gradjevinarstvu upotreba sapuna, deterdženta i ostalih hemikalija polako odlazi u istoriju. U ovom predavanju biće opisani fizički (i hemijski) procesi koji su u osnovi funkcionisanja samočistećih stakala.

Dr Dragan Markušev se već 20 godina bavi istraživanjima u oblasti fotoakustičke spektroskopije gasova i čvrstih uzoraka. Trenutno radi kao viši naučni saradnik na Institutu za fiziku Univerziteta u Beogradu. Njegov rad je fokusiran na razvoj metoda i instrumenata koji su prilagodjeni istraživanjima atmosfere i industrijskih proizvoda u okviru fizike okoline. U poslednje vreme posebnu paznju poklanja primeni neuronskih mreža i genetskih algoritama u analizi gasova, čvrstih uzoraka i tankih filmova u realnom vremenu. Rad u realnom vremenu definiše i kvalitet merenja u okvirima fizike okoline, npr. vrlo preciznu karakterizaciju gasova staklene bašte i tankih poluprovodničkih filmova na ekološkim – samočistećim prozorima.

Pored navedenog, istraživački rad dr Markuševa obuhvata: Laserski indukovane nelinearne (multifotonske) procese u molekulima, kao i analizu Mikro(nano) mehaničkih struktura i termalnih i elektronskih karakteristika metala, poluprovodnika i izolatora.

Komentari