Tribina: “Filmska ekspresija psihe: Andrej Tarkovski”

Ciklus tribina: FILOZOFSKO-TERAPEUTSKE EDUKACIJE 2

Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje “Filosofski vrtovi“

Učesnici: Novica Babović, autor radio-drame o Andreju Tarkovskom, reditelj dokumentarnih filmova i vizuelni umetnik, i Sunčica Jergović, rediteljka audiovizuelnih formi u Obrazovnim programima RTS-a, autorka forme „mejkingof” velikih opera, serijala „Opera in vivo” i „Suton”, članica Estetičkog društva Srbije. Moderator: prof. dr filozofije Nada Blagojević Ristić, predsednik udruženja “Filosofski vrtovi”.

Povod za ovu temu je radio-drama Novice Babovića o Andreju Tarkovskom koja će biti emitovana u okviru tribine.

„Pokraj reke Volge, u selu Zavražju 4. aprila 1932. godine, na svet dolazi Andrej Tarkovski u porodici više srednje klase koju su činili njegova majka Marija Ivanovna, urednik prve izdavačke kuće iz Moskve, i otac Arsenij Tarkovski, neobjavljeni pesnik koji je za života zarađivao radeći kao prevodilac. Osećaj praznine i čudesno poetsko delo Andreja Tarkovskog ostavljaju trag izuzetne individualnosti ali i izuzetnog osećaja za kolektivnu svest sopstvenog naroda.”

Prvi film Tarkovskog snimljen van Rusije bio je „Nostalgija”, 1982. godine u Italiji i prikazan u Kanu, pokazao je da ruski genijalac ne može ni da živi ni da stvara remek-dela van domovine. Tarkovski je često razmišljao o tome kako se svi njegovi zemljaci čudno osećaju na tlu tuđih država, smatrajući da je taj osećaj praznine neuništiv. Tuđina je tuđina. Nije ni čudo što je taj film fascinirao evropsku publiku jer je retko koji autor uspeo da naslika bolnu čežnju za domovinom kao Tarkovski i niko ga nije cenzurisao “osim njegova sopstvena domovina”.

Razgovaraćemo o filmovima „Stalker”, „Solaris”, „Andrej Rubljov” i drugim filmskim ostvarenjima jednog od najznačajnijih reditelja u istoriji svetske kinematografije.

Komentari