Tribina: “Fenomen fanfikcije, sa osvrtom na Pravila interneta 34, 35 i 63”

Poznat vam je slučaj „Pedeset nijansi“ E.L. Džejms? Ne? E, to vam je inicijalno bio nanovo i masnije napisan „Sumrak“ Stefani Mejer, objavljivan u specijalizovanim budžacima interneta pod imenom „Masters of the Universe“ i pseudonimom „Snowqueen’s Icedragon“, koji se detaljno bavi dešavanjima u spavaćim sobama (podrumima, tamnicama) Edvarda i Bele.

Fanfikcija je širok termin kojim obuhvatamo priče koje stvaraju fanovi neke knjige, serijala, filma, mange, a čiji su junaci likovi iz tog dela. Fanovi vole da stavljaju poznate im i omiljene likove u nove situacije, u nove odnose, da ih šalju u nove avanture. Može se to shvatiti i kao oblik igre maštanja.

Fanfikcija skoro nikada nema veze sa izvornim autorima, ponekad je spornog pravnog statusa (opet, „Pedeset nijansi“), objavljuje se uglavnom anonimno ili pod pseudonimima, često uz poduža odricanja odgovornosti. Zašto? Prvo, nisu to vaši likovi pa da možete tek tako da ih pišete (zamorno pitanje kopirajta, a ne umetničkog postupka). Drugo, masno se odstupa od kanona; ni fanovi ne vole odstupanje od kanona a kamoli vlasnici. Treće, „avanture“ su neretko „samo za punoletne“, što se zove i sleš/fikcija . Četvrto, autori imaju čudne ideje („Pedeset nijansi“? Pih! Dajte hentaija u tog Hari Potera! Više kolomasti u te Transformerse!).

Kao i svaka dugovečna pojava u pop/sub/kulturi, fanfikcija se bogato raslojava i grana. Pokušaćemo da vas upoznamo sa istorijatom fanfikcije, nekim čestim temama, prikazaćemo i pročitati nekoliko zanimljivih odlomaka, na opšte zadovoljstvo 🙂

P.S . Ako pišete sleš, javite nam se na lazarkomarcic@yahoo.com ili na tribinama, spremamo poseban broj časopisa Emitor posvećen slešeraju 😉

Moderator: Žarko Milićević

Komentari