Tribina: “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1944.”

Organizatori: Inicijativa NE rehabilitaciji//Govore: dr Branko Latas, dr Miroljub Vasić, dr Ivan Matović i Milan Radanović. Moderator: Dragomir Olujić

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima rehabilitacija saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i raznim oblicima počinjenih ratnih zločina.

Fokus ovih procesa je, umesto na činjeničnom stanju o događanjima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa. Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, Inicijativa NE rehabilitaciji priredila je seriju tribina pod zajedničkim naslovom “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1945.”

Zainteresovani su mogli da od eminentnih domaćih istoričara i istoričarki čuju delove ove neslavne i sramotne istorije, koja se nekritički zataškava, prepravlja i čak glorifikuje u obrazovnim programima, publicistici i medijima.

Sledeće tribine biće posvećene po jednoj ratnoj godini, jer su u svakoj od tih godina četnički zločini imali i neke specifične političke i ratne ciljeve, koji su u suštini i pravi, aktuelni, predmet rehabilitacija i glorifikacija.

U utorak, 2. aprila u Domu omladine Beograda, govoriće se o četničkim zločinima tokom 1941. godine. Na ovoj, petoj tribini serijala, govoriće istoričari dr Branko Latas, dr Miroljub Vasić, dr Ivan Matovići Milan Radanović. Oni će, u svojim izlaganjima i u razgovoru sa publikom osvetliti tematiku iz ugla istorijskih fakata o ratnoj 1941. godini u Srbiji i Jugoslaviji.

http://www.facebook.com/protivrehabilitacije.drazemihailovica

Komentari