Tribina: EVANĐELJE I POLITIKA

Ciklus predavanja: BIBLIJA I KULTURA
Predavač: prof. dr Predrag Dragutinović.
Moderator: Vedran Grmuša.

U okviru ciklusa predavanja „Biblija i kultura“, Dom omladine Beograda i Biblijski institut PBF organizuju treću po redu tribinu s temom „Evanđelje i politika“. Čovek je oduvek živeo u nekoj vrsti zajedništva koje je stvaralo sopstveno uređenje a koje će sa pojavom gradova dobiti svoje puno određenje kao politika.

Život grada i društva jeste život jedne zajednice i odnosa koji vladaju u njoj. Na koji način je Evanđelje izmenilo sebe i zajednice s kojima se susretalo, jestu pitanja istorije učinka ideje koja je u njemu proklamovana.

Susret evanđelja sa politikom jednog društva je izazov kako za politički sistem doba tako i za samo Evanđelje. Kao vest o događaju Hrista  ono iznova traži promišljanje kako pojedinac treba da se postavi u odnosu na trenutnu političku i samim tim društvenu situaciju. Da li Evanđelje donosi mir ili razdor u društvo jeste tema koja je izazovna. Delovanje pojedinca, kao sledbenika Evanđelja, unutar jednog političkog sistema i društva uopšte, je ono što ukazuje da on treba jedno društvo da usavršava pazeći na drugost i drugačijost, uvek na umu imajući zakon ljubavi.

Evanđelje kao radosna vest nekada biva i politički program pojedinca ili grupe. Upravo u odnosu na to kakavo je razumevanje događaja Hrista unutar jednog društva, jedinstvo u različitosti biće pravo bogatstvo istog.

Komentari