Tribina: EKSTRASOLARNE PLANETE

Ciklus: Verovali ili ne//Govori: Ivan Milić, istraživač-saradnik, Astronomska opservatorija Beograd

Ciklus „Verovali ili ne“ u maju nastavljamo gostovanjem Ivana Milića, čije je predavanje „Zašto istražujemo sunce“ prošle godine izazvalo jako veliko interesovanje. Ivan Milić sada govori o ekstrasolarnim planetama. Postojanje planeta van Sunčevog sistema je opšteprihvaćeno. 

Veliki broj astrofizičara danas se bavi upravo oktrivanjem, karakterizacijom i modeliranjem ekstrasolarnih planeta. U okviru ovog predavanja ćemo diskutovati o tome zašto je ekstrasolarne planete tako teško detektovati, kako se oktrivaju i koliko trenutno znamo o njima.  Dotaćićemo se i metoda na osnovu kojih je moguće odrediti prisustvo elemenata bitnih za razvoj života, a pomenućemo i satelite ekstrasolarnih planeta kao objekte koji će se možda uskoro naći u žiži interesovanja.

Ivan Milić je student doktorskih studija astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Radi kao istraživač – saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Bavi se prenosom polarizovanog zračenja u zvezdanim atmosferima, posebno u atmosferi Sunca. U okviru ovih oblasti, posebno ga zanima uticaj magnetnog polja na formiranje spektara molekula u Sunčevoj atmosferi. Od 2010 godine je vodja seminara astronomije u Istraživačkoj stanici “Petnica“.

Komentari