Tribina: “DOKUMENTARNA SERIJA CIKLOTRON: ZAŠTO OSTATI MLAD?”

Ciklus: TV serije i serijali
Govore: dr Aleksandra Milovanović, autorka serije tribina i kao gosti autori Dušan Šaponja i Dušan Čavić  
Dušan Šaponja i Dušan Čavić su od 1994. novinari i autori radio i tv emisija. Emisije TV serijala Ciklotron i Marka Žvaka emitovane na TV B92 su više puta nagrađivane u zemlji i inostranstvu.

Godine 2008. njihov film PRC proglašen je za najbolji kratki film na festivalu dokumentarnog filma Kratkofil u Banja Luci. Šaponja i Čavić su svoje znanje usavršavali i na Discovery Master school 2009. i to kao jedini polaznici van teritorije EU. Osvajaju nagrade za najbolji projekat sa trejlerom filma Biba Struja na festivalima ZagrebDox i IDFA 2010. godine. Prvi celovečernji dokumentarni film “Biba Struja” završavaju 2012. godine i dobijaju nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs. Film je dobio finansijsku podršku Ministarstva kulture, Skupštine grada Beograda, Filmskog Centra Srbije i prikazivan je na festivalima širom sveta. Koproducenti filma su sledeće inostrane televizije: Austrijski javni servis ORF, DR TV (Danski javni servis), Kanadske TVO i Knowledge, Švedski obrazovni program UR (Swedish Educational Broadcasting Company) Sve što trenutno rade možete pronaći na adresi ciklotron.net U međuvremenu, Šaponja pravi vino, a Čavić kroji i šije.

 

Ko su zapravo Dušan i Dušan? (preuzeto sa http://markazvaka.net/)

„Godine 1993. u AP Branko Krsmanović u predstavi Vudija Alena  „Smrt“  glume zajedno i upoznaju se Šaponja i Čavić. Prvi je krstio drugog, a drugi venčao prvog. Postoji više tumačenja šta zapravo znači Marka Žvaka. Čak će vam jedan Dušan ispričati jednu, a drugi drugu priču o tome otkud naziv Marki Žvaki. Najpribližniji odgovor je da je pakovanje Orbit žvaka prodavanih na ulici oduvek vredelo manje-više jednu nemačku marku kao i da kvalitetna žvaka (priča) zaslužuje svoj brend (marku). Marka Žvaka se od 2006. do 2011. godine emitovala na TVB92 (b92.net). 2011. napuštamo B92 i od tada stvaramo u našoj produkciji Ciklotron (www.ciklotron.net). Ako ste primetili potencijalnog junaka neke nove Marke Žvake, pišite nam na: zvakamarka@gmail.com

 

dr Aleksandra Milovanović diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek za Filmsku i televizijsku montažu, a na istom fakultetu magistrirala na temu Filmski prostor van kadra i recepcija filma: teorijski model i doktorirala na temu Modeli naracije u žanru: filmski žanrovi i žanrovi televizijskih serija. Objavila knjigu Imaginarno polje filmske slike, čitanje i interpretacija (Zadužbina Andrejević, 2011) i ko-autor je Pojmovnika TV serija uz knjigu Televizijske serije (Klio, 2013). Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS). Radi kao istraživačica na internacionalnom projektu Screening Socialism. U okviru programa tribina Doma omladine u Beogradu 2013. i 2014 godine autorka je niza tribina pod zajedničkim naslovom Televizijske serije. Objavila je radove Od percepcije ka recepciji filmske slike, estetski i psihološki model (Lipar, 2013), Model naracije u savremenim televizijskim serijama i serijalima (FDU, 2013), Od gledalačke kulture ka kulturi učestvovanja, konvergencija i komplementarnost savremenih medija (Filološki fakultet u Beogradu, 2013), Dokumentarni film i Holokaust, istorijska kontektualizacija dokumentarnih filmova o Jasenovcu (FDU, 2014), itd. Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim konferecijama sa radovima kao što su Genre-hybridization and Cross-media Narratives (Srbija, 2011), Blurred Boundaries of Contemporary, Television Series and Serials Four Stages of Development (Portugalija, 2012), Ekrani – mediji – kultura, Veličina i mobilnost ekrana u savremenoj kulturi i medijima (Srbija, 2013), Serbian Sitcom, Comedy of Mentality and Identity (Rumunija, 2013), Socialist Family Sitcom, Bridging the East/West Devide in 1970s (Nemačka, 2013), itd.

U svojoj bogatoj montažerskoj karijeri Aleksandra Milovanović montirala je veliki broj dokumetarnih filmova, serija i serijala među kojima su najznačajniji: Cinema Komunisto (Mila Turajlić, 2011, koji je osvojio 18 nagrada u zemlji i svetu), Vukovar, poslednji rez (Janko Baljak, 2006), Milutin Milanković, putnik kroz vasionu i vekove (Dušan Vuleković, 2007), Srbija u kontejneru (Janko Baljak, 2004), Otmica (Ivan Markov, 2003), dokumentarno-istraživački serijal Insajder (Brankica Stanković: Službena tajna (2008), Državna (zlo)upotreba (2009), (Ne)moć države (2010), Prevara veka (2011), Kupoprodaja zdravlja (2011), Patriotska pljjačka (2012), Rudnik dugova (2013)), itd. Dobitnica je nagrada za montažu za filmove: Pojačaj nulu (Subotica, 1998), Vukovar, poslednji rez (Beograd, 2006) i Cinema Komunisto (Novi Sad, 2011). Trenutno radi kao majstor montaže na RTV B92 i kao saradnik u nastavi na predmetima Istorija filma i Teorija filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Komentari