Tribina: “CRASH COURSE II: Muzička scena u Srbiji” Трибина: “CRASH COURSE II: Музичка сцена у Србији”

Festivali, umetnici, menadžeri i umetnici-menadžeri festivala

Ciklus tribina: UMETNIČKE SCENE
Organizacija: Dom omladine Beograda i UNESKO katedra za kulturnu politiku i menadžment, master studijskog programa Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta Lion 2, Francuska

Učestvuju:

Aleksa Nedić, osnivač festivala Hali Gali i frontmen benda Vizelj

Dušan Strajnić, frontmen benda Stray Dogg

Milica Ševarlić, menadžer za odnose s javnošću i zamenik odgovornog urednika Doma omladine Beograda, član Odbora Beogradskog džez festivala

Srđan Maričić, osnivač Terminal festivala

Uređuje i moderira: Milena Janković, alumnistiknja UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i saradnica u Fondaciji „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

 

Nakon prve tribine održane 17. februara posvećenoj muzičkoj sceni u Srbiji, sa gostima Tamarom Popović, Ivanom Lončarevićem i Draganom Ambrozićem razgovor se vodio o prvim profesionalnim koracima mladih muzičarima, kao i mogućnostima prostora, institucija i buking agenata za njihov angažman. Pored pojedinačnih iskoraka samostalnih izvođača i predstavnika institucija, label-a i izdavačkih kuća, festivali igraju važno mesto u prepoznavanju budućih muzičkih tendencija, ali i pozicioniranju gradova, lokacija, društvenih grupa i muzičkih žanrova.

Zbog toga, na drugoj tribini, razgovor vodimo o novim, hrabrim festivalskim inicijativama koje okupljaju novu publiku, o inicijativama koje postoje dugo i opstaju – zašto i kako?; kao i o težnjama i perspektivama festivalskih menadžera i umetnika, a neretko i menadžera-umetnika. Razgovor će se dotaći i pitanja institucionalne podrške nezavisnoj sceni, kao i značaju koncepta, publike, odnosa sa izvođačima i zajednice festivala.

 

 

Ciklus tribina „Umetničke scene“ je ogranizovan u saradnji Doma omladine Beograda i UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment, master studijskog programa Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerzitet Lion 2, Francuska. Pokrenut je sa idejom da se mladim ljudima omogući bolje upoznavanje sa načinom funkcionisanja kulturnog sistema i četiri savremene umetnosti u Srbiji: filmska, muzička, scena izvođačkih i vizuelnih umetnosti. Tribine se dotiču pitanja stvaralaštva, poput aktuelnih umetničkih praksi i trendova, ali i teme učešća mladih, od pitanja potrebe do produkcije i kulturne ponude. Cilj ciklusa je da se kritički analizira način funkcionisanja različitih umetičkih scena, i to sa stanovišta kulturne i identitetske politike, ekonomije, kritičke teorije i estetike, tako da publika tribina bolje razume ekonomske, kulturne i političke uslove i efekte proizvodnje umetnosti, kao i da otkrije i diskutuje načine na koje može da se uključi u osmišljavanje novih programa i donošenje odluka. Nakon završetka ciklusa od osam tribina, planirano je i objavljivanje štampane publikacije, sa stručnim tekstovima, osvrtom na razgovore i najvažnijim zaključcima koji su proizašli iz izlaganja i diskusija tokom ciklusa.

Komentari