Tribina: “Četnici u 1942. i u udžbenicima nakon 70 godina”

Ciklus: “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45.”//Organizatori: Inicijativa NE rehabilitaciji//Govore: Antun Miletić, dr Dubravka Stojanović i dr Branko Latas. Moderator: Dragomir Olujić Oluja

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima rehabilitacija saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i raznim oblicima počinjenih ratnih zločina.

Fokus ovih procesa je, umesto na činjeničnom stanju o događanjima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa.

Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, Inicijativa NE rehabilitaciji priređuje u Domu omladine seriju tribina pod zajedničkim naslovom FAKTI: Istorija četničkih zlocina 1941-1945″. U šest termina, svakog drugog utorka, od 19-21h, zainteresovani će moći da od eminentnih domaćih istoričara i istraživača čuju delove ove neslavne i sramotne istorije, koja se nekritički zataškava, prepravlja i čak glorifikuje u obrazovnim programima, publicistici i medijima. Svaka od tribina biće posvećena po jednoj ratnoj godini, jer su u svakoj od tih godina četnički zločini imali i neke specifične političke i ratne ciljeve, koji su u suštini i pravi, aktuelni, predmet rehabilitacija i glorifikacija. Poslednja tribina biće posvećena suđenju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 1946, analizi sudskih dokumenata i samog postupka.

U utorak 16. aprila govoriće se o četničkim zločinima i kolaboraciji tokom 1942. godine. Na ovoj tribini govoriće istoričari Antun Miletić,  dr Branko Latas i dr Dubravka Stojanović o istorijskim fakata u ratnoj 1942. godini u Srbiji i Jugoslaviji. Antun Miletić će govoriti o četničkom genocidu nad Muslimanima u Istočnoj Bosni i Sandžaku, a dr Branko Latas o saradnji četnika sa Italijanima, ustašama i Nemcima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dr Dubravka Stojanović će govoriti o četničkom pokretu u udžbenicima istorije u Srbiji danas.
Moderator: Dragomir Olujić Oluja

http://www.facebook.com/protivrehabilitacije.drazemihailovica?fref=ts

Komentari