Tribina: Blok 27 i tajne Novog Beograda

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: Momir Milošević – reditelj, Milica Tomović – rediteljka, Ivan Knežević – scenarista, Ivana Mladenović – glumica, Aleksandar Gligorić – glumac
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

 

Osamnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i druga u 2022. godini, biće održana u petak, 11. marta u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, s početkom u 20 časova. Tema će biti „Blok 27“, a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su ključni predstavnici autorske i glumačke ekipe ove hit serije. Ulaz na tribinu „Gnevni filmovi: Blok 27 i tajne Novog Beograda“ je slobodan.

Serija „Blok 27“, novi zajednički projekat produkcijske kuće Firefly i Telekoma Srbije, premijerno je emitovana od 19. februara 2022. godine na kanalu Superstar TV, a tokom tri vikenda gledaoci su bili u prilici da pogledaju šest epizoda koje su donele uzbudljivu i zaokruženu priču o tajnama koje se kriju ispod Novog Beograda.

 

Kreator serije je Ivan Knežević („Heroji radničke klase“), dok su epizode režirali Momir Milošević („Otvorena“) i Milica Tomović („Kelti“). „Blok 27“ jeste prevashodno serija o tinejdžerima i za tinejdžere, s tim da su u njoj uživali svi oni koji vole misteriju, napetost i uzbuđenja, bez obzira na godine. Neki su seriju nazvali i srpskim odgovorom na Netfliksov hit „Stranger Things“, s tim da je „Blok 27“ mnogo više od puke kopije – o čemu će, između ostalog, i biti reči na tribini.

Zaplet napete priče „Bloka 27“ počinje nestankom četrnaestogodišnjeg Rastka u blokovima, nakon čega njegova sestra bliznakinja Milica, uz pomoć prijatelja i vršnjaka Darka i Bogdana, počinje vlastitu istragu o okolnostima njegovog nestanka. Glavne uloge tumače tinejdžeri Ema Pendlberi, Veljko Ilinčić i Stefan Lazić, uz podršku starijih kolega Ivane Mladenović („Srca sa ožiljcima“) i Aleksandra Gligorića („Južni vetar“). Direktor fotografije je Igor Marović, a seriju su montirale Jelena Maksimović i Ana Žugić. U autorskom timu su i scenograf Goran Joksimović, kostimografkinja Maja Mirković, kompozitor Vladimir Morić, dizajenri zvuka Aleksandar Protić i Dane Vlaisavljević

 

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo. Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

Komentari