Tribina: BITLSI KAO PARADIGMA POP KULTURE

Ciklus: POP KULTURA
Govori: dr Aleksandar S. Janković
Gost predavač: GOST IZNENAĐENJA
Pedeset godina od početka diskografske karijere Bitlsa opet stavlja ovaj bend u žižu interesovanja uz potreban rivalitet sa Roling Stonsima koji ove godine slave pola veka postojanja.

U duhu ponovnog čitanja Bitlsa, postavljaju se i nova pitanja: Koliko su Bitlsi zaista značajni na ovim prostorima a koliko u svetu? Koliko su Bitlsi priznati a koliko im zaista pristaje epitet “njanjavi”? Gde bi Pop kultura bila bez Bitlsa? Zašto su Bitlsi i dalje najbolji bend na svetu iako ne postoje već 42 godine? Da li su Bitlsi stvorili i na putu da unište Pop kulturu kakvu znamo. Bitlsi kao pop kultura i Pop kultura kao Bitlsi.

Dom omladine nastavlja sa ciklusom POP KULTURA kojim predstavlja dr Aleksandra S. Jankovića, prvog predavača predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda moći će da stekne uvid u različite teorije popularne kulture. Uz dr Aleksandra S. Jankovića kao gosti predavači pojaviće se doktoranti FDU sa sopstvenim tezama.
Osnovni teoretski cilj ove serije predavanja je postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.

Komentari