Tribina: BILI SU SAMO NEMCI – ZABORAVLJENI MAJSTORI NAŠEG STRIPA

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”

Govore istoričari umetnosti i umetnici: Askanio Popović, Momčilo Rajin i Predrag Đurić. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac.

Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije

 

 

Nakon uspeha tribina o propagandi Trećeg rajha („Pod okriljem nemačkog orla”) i stranog kapitala na našem stripskom tržištu („Ahtung, bejbi”), ciklus „Sred četkica, bajoneta…” organizuje i treći skup posvećen nemačko-srpskim odnosima stripu.

Tribina „Bili su samo Nemci” posvećena je zaboravljenim umetnicima nemačkog porekla, koji su delovali u srpskom i jugoslovenskom stripu, a čija je sudbina, bez njihove krivice, često bila tegobna, gorka i surova. Osim izvanrednih opusa Aleksandra Hecla, Ludviga Fišera i Džimija Stepanova biće osvetljeni i radovi drugih, manje poznatih umetnika. Ovo je prva tribina na ovu temu i posvećena je uspomeni na velikana evropske likovne umetnosti, Aleksandra Hecla iz Zemuna (1926-1991), povodom devedeset godina od rođenja i četvrt veka od preminuća.

 

O ciklusu:

Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

 

www.domomladine.org

www.usus.org.rs

Komentari