Tribina: BICIKLISTI ZA BUDUĆNOST – IZAZOVI BICIKLIZMA U BEOGRADU

Govore: Zoran Bukvić, Ulice za bicikliste; Milan Borić, Jugo cikling kampanja; Vladimir Ćurčić, UG Bajsologija; Darko Glavaš, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda.
Moderatorke: Ana Kuzmanović, Marija Mandić

Bicikl je prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu, jednostavno i lako se održava, nije skupo, lako se može transportovati i, pored svega, pokretanje pedala i sama vožnja doprinosi našem zdravlju. Prosečan bicikl pokreće biciklista čija je telesna težina barem 6 do 8 puta veća od bicikla i koji lako može poneti i prtljag od 20 do 30 kg. Bicikl je jedinstveno vozilo za održivu urbanu mobilnost I nije čudo što je njegovo korišćenje uznapredovalo u svim svetskim gradovima. Ipak, samo jedan procenat Beograđana se vozi biciklom.

Beograd prati fama da nije biciklistički grad. Bicikliste prati fama da se u Beogradu ne može (bezbedno) voziti bicikl. Od autocentričnog do bajsocentričnog pogleda na svet, šta je uradio Grad i šta namerava, o izazovima koji predstoje.

Komentari