Razgovor o knjizi izabranih pesama Davida Putnika “Ispod crne duge”

Knjiga izabranih pesama Davida Putnika Ispod crne duge, nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena na književnoj večeri koja će se održati u četvrtak 27. aprila s početkom u 19 časova u Klubu Doma omladine Beograda.

O pesmama Davida Putnika govoriće Noel Putnik, Željko Hubač i Gojko Božović, dok će Putnikove pesme čitati glumci Igor Filipović i Bojan Dimitrijević.

 

David Putnik (1972-2011) prerano je preminuli pozorišni reditelj i pesnik. Knjigu njegovih izabranih pesama, kako onih koje je sam pripremio za štampu, tako i onih pronađenih u njegovoj zaostavštini, priredili su Noel Putnik i Nenad Savić.

Pesme Davida Putnika u knjizi Ispod crne duge mogu se čitati kao svedočanstvo vremena u kome su nastale i kao svedočanstvo jedne neobične umetničke i životne avanture koju je oličavao sam pesnik. „Pesme Davida Putnika su pogled u sleđeni odraz u ogledalu, radikalni obračun sa samim sobom i sa svetom kojeg se iz dubine duše grozio, smatrajući svoj boravak u njemu surovom i neobjašnjivom kaznom. Ako je kao reditelj i morao da se uživljava u ulogu veselog ekstraverta, u pesmama je David ostajao sasvim sam, bez zaklona pozorišne zavese i varljive zaštite koju pruža žovijalni duh teatra. Tu samoću jasno oseća čitalac koji ga je poznavao, a uveren sam da će je osećati i drugi čitaoci. Stoga želim da o njegovim pesmama razmišljam kao o ličnoj umetničkoj ispovesti Davida Putnika, izgovorenoj samo pred Onime u koga je celog života duboko sumnjao, a za kojim je toliko žudeo“, kaže Noel Putnik u pogovoru u kome osvetljava život Davida Putnika, njegove umetničke, pozorišne i pesničke preokupacije.

Rođen 1972. godine u Beogradu, David Putnik se posle završenih studija pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Ljubomira Mucija Draškića, okrenuo radu u pozorištu. Režirao je ukupno devetnaest predstava u pozorištima širom Srbije, od novobeogradske scene „Mata Milošević“ 1993. godine, kada se prvi put predstavio publici, preko Narodnog pozorišta u Leskovcu, Narodnog pozorišta u Somboru, Bitef Teatra, Kruševačkog pozorišta, Šabačkog pozorišta i Pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru do Ateljea 212 i Beogradskog dramskog pozorišta. U pozorištu je režirao po tekstovima Čehova, Strindberga, Gorkog, Pirandela, Beketa, Hrista Bojčeva, Dejvida Memeta, Tankreda Dorsta, Jovana Popovića, Žaka Konfina, Gorana Stefanovskog, Aleksandre Glovacki, Željka Hubača i Igora Bojovića. Za režiju je dobio dve nagrade „Joakim Vujić“, kao i nagradu Susreta dečjih pozorišta u Beogradu. Putnik se bavio i režijom dokumentarnog filma. Autor je dva ekološka putopisa iz Crne Gore: Otrovna voda, za koji je dobio nagradu Festivala podvodnog filma u Antibima 1999. godine, i Kanjon Nevidio. Od 1999. do 2002. godine radio je kao asistent na Katedri za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. U sezoni 2003–2004. bio je vršilac dužnosti upravnika Gradskog pozorišta u Šapcu.

Foto: Privatna arhiva

 

Program organizuje Izdavačka kuća Arhipelag u saradnji s Domom omladine Beograda.

Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti.

Komentari