Radni sto: OD SOCIJALIZMA DO KAPITALIZMA I NAZAD

Serijal razgovora PARTICIPATIVNA DEMOKRATIJA
Organizacija: Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda
Učesnici: Bojan Marjanović, pisac i novinar; Stefan Slavković, novinar; Đorđe Balmazović, član kolektiva Škart. Razgovor vodi Jelena Veljić, aktivistkinja i članica Društvenog centra „Oktobar“

Centar za politike emancipacije vas poziva da tokom ove godine zajedno sednemo za “Radni sto” koji ćemo organizovati svake prve srede u mesecu u saradnji sa Domom omladine Beograda.
Prvi u nizu “Radnih stolova” biće održan u sredu 3. februara od 19 časova pod naslovom “Od socijalizma do kapitalizma i nazad”

Gotovo četvrt veka nakon raspada jugoslovenske federacije i rušenja socijalističkog poretka, socijalizam i Jugoslavija i dalje predstavljaju vitalne reference u svim zemljama bivše SFRJ. Interpretacije socijalističke prošlosti važan su osnov za izgradnju i legitimaciju kapitalističke sadašnjosti. Sa druge strane, interpretacija socijalističke prošlosti može biti i jedan od osnova za izgradnju otpora oblikovanju stvarnosti prema uzusima neoliberalnog kapitalizma.

Sećanja, neretko, odišu čitavim nizom protivrečnosti. Odnos spram prošlosti nikada nije univerzalno objektivan; on je uvek posredovan kako trenutnim materijalnim pozicijama pojedinaca/ki ili društvenih grupa, tako i dominantnom ideološkom matricom koja prožima društvo.

Čega se sećamo kada se sećamo socijalizma?
Šta nam je doneo i odneo kapitalizam?
Kako graditi alternativu?

Kao predložak za razgovor poslužiće zbornik “Bilans stanja – doprinos analizi restauracije kapitalizma u Srbiji” koji je CPE objavio 2015. godine.

Zbornik možete preuzeti na linku: http://pe.org.rs/wp-content/uploads/2015/11/Bilans-stanja-CPE-2015.pdf

Više o Centru za politike emancipacije http://pe.org.rs/

 

 

Komentari