Predstavljanje knjiga Ljubiše Ivanovića “Gresi zlatnog sveštenika” i “Kastrova tajna pisma”

Ciklus tribina Izdavačke kuće ’’Admiral books’’.

CRVENO I CRNO / CRVENI I CRNI: Od pacovskih kanala do kubanske krize
Govore: Ratko Dmitrović, direktor i gl. i odg. urednik “Novosti”; Branko Rajčević, novinar; Ljubiša Ivanović, autor (novinar) i Zoran Rapajić, Admiral Books.

 

Kraj Drugog svetskog rata je bio samo kraj jednog strašnog sukoba. Za njim je usledio drugi – Hladni rat u kojem je bilo daleko teže bilo odabrati stranu. Dojučerašnji neprijatelji su postali saveznici, a donedavni saveznici neprijatelji. U tom svetu je jedan relativno anoniman čovek s Balkana imao veoma važnu ulogu. Reč je o svešteniku Krunoslavu Draganoviću koji je umnogome osmišljavao i upravavljao čuvenim “pacovskim kanalima”.
 

Zanimljivo je da je put tih kanala vodio uglavnom u Latinsku Ameriku. I to nije za čuđenje. Prema čuvenoj “Monroovoj doktrini” (Amerika Amerikancima) “zadnje dvorište” Sjedinjenih država, kako je često nazivana Južna Amerika, mogla je da bude bilo kakva – osim crvena!

A kada se mala Kuba ipak zacrvenela – svet je bio na rubu nuklearnog rata. Dok se zveckalo oružjem i pretilo, glavni akteri planetarne drame su želeli samo jedno – da se časno pomire.

 

*****

Saradnjom sa Izdavačkom kućom ’’Admiral books’’ Dom omladine Beograda želi da programski pokrije izdavačke poduhvate koji se odnose na biografske i istorijske romane, pored već postojećih književno – kritičkih tribina i konferencija.

Komentari