Radni sto #24: U susret 22. martu, Svetskom danu voda

Ciklus tribina: Participativna demokratija

Inicijativa „Pravo na vodu“ vas poziva da prisustvujete 24. po redu radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji već treću godinu za redom organizuju Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda.

Foto: Radomir Duvnjak

 

Radni sto #24 biće održan u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u četvrtak 14. marta od 19 časova pod naslovom „U susret 22. martu, Svetskom danu voda“ i tada ćemo razgovarati o novom broju uličnog magazina Liceulice.

Voda postaje sve značajnija tema, kako u svetu, tako i u Srbiji. Od malih hidroelektrana na Staroj planini preko Savskog nasipa u Beogradu do problema sa neispravnom vodom u Vojvodini, voda je razlog protesta. Najveći protest za zaštitu reka, odnosno vodnih dobra, održan je u Beogradu 27. januara ove godine. Okupio je sve lokalne inicijative iz Srbije koje se zalažu za odbranu reka, a pridružili su im se i borci i borkinje za odbranu reka iz regiona kao i nekoliko hiljada građana i građanki.

Potreba za organizovanjem ispostavlja se još hitnijom ako imamo u vidu da se proces dalje privatizacije vode ubrzava. Izmenama Zakona o komunalnim delatnostima omogućena je privatizacija tih delatnosti, što uključuje i vodosnabdevanje. Primena zakona je bila ekspresna. Fabrika vode u Zrenjaninu, koju je izgradio privatni konzorcijum, tako je ušla u zakonske okvire i ubrzo počela sa radom. Lokalna incijativa Zajedno za vodu ukazuje na sve nepravilnosti u ovom procesu, a radi i nezavisno istraživanje ispravnosti vode. Poslednji nalazi pokazuju da je voda i dalje neispravna. Šta će biti dalje sa vodosnabdevanjem u Zrenjaninu ostaje otvoreno pitanje.

Inicijativa Pravo na vodu je pozvala lokalne aktiviste i grupe da se povezuju i stvaraju mrežu koja bi se suprotstavila daljoj privatizaciji vode i uništavanju vodnih resursa. Cilj je obezbediti dostupnu i kvalitetnu voda za piće uz participativno upravljanje nad vodnim resursima na inkluzivnoj i neprofitnoj osnovi. Svetski dan voda, 22. mart biće nova prilika da se ovi zahtevi čuju jasno i glasno.

U toku diskusije ćemo pokušati da odgovorimo na sledeća pitanja: Da li će voda postati politička tema? Da li trenutni mejnstrim politički akteri govore dovoljno o vodi i da li nude rešenja za probleme lokalnih zajednica? Mogu li lokalne inicijative okupljene oko vode da postanu politički akteri i da li oni to uopšte žele?

Komentari