Radni sto #20: Mentalno zdravlje u kapitalizmu

Ciklus tribina: PARTICIPATIVNA DEMOKRATIJA
Organizacija: Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda

Govore: Sarita Bradaš, psihološkinja i saradnica Fondacije Centar za demokratiju, Lidija Vasiljević, psihoterapeutkinja i aktivistkinja, Petar Jeknić, psiholog. Moderator: Janko Stefanović, student psihologije.

 

 

U poslednje vreme svedoci smo senzacionalističkih vesti o samoubistvima koja su posledica ekonomske deprivacije stanovništva. Te vesti se pojavljuju onda kada su medijima potrebne popularne naslovnice i da ispune stranice, međutim nikada se u javnosti ne povede razgovor koji bi razmotrio uzroke i razmeru posledica, kao i moguća rešenja.

Takođe, mediji ne razmatraju slučajeve koji se ne završavaju tragično. Kada se bavimo pravima radništva i pitanjem (ne)zaposlenosti često zanemarujemo psihološki aspekt rada. S obzirom na loše radne uslove i veliki broj nezaposlenih, osećaj ostvarenosti i dostojanstva mogu delovati kao nerealni zahtevi, međutim o tome se mora voditi računa.

Kroz ovaj razgovor ćemo predstaviti psihološke posledice stresa na poslu, nezaposlenosti, pritisaka u prekarnim uslovima i pričati o mobingu. Takođe ćemo diskutovati o alternativama, mehanizmima za pomoć i mogućnostima političkog organizovanja povodom ovog problema.

Komentari