Radni sto #18: KREATIVNA EKSPLOATACIJA

Ciklus tribina: PARTICIPATIVNA DEMOKRATIJA
Organizacija: Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda
Učestvuju: Vida Knežević, istoričarka umetnosti i urednica portala Mašina; Lazar Džamić, predavač na FMK-u i kreativni strateg; Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti; Šejma Fere, umetnica; Hristina Mikić, ekonomistkinja. Razgovor će voditi Lav Mrenović, Centar za politike emancipacije
Osnivanje saveta za kreativne industrije premijerke Ane Brnabić izazvalo je kontroverze u kulturnoj javnosti. Rasprava se vodila oko učešća ličnosti za koje se smatralo da su naklonjene opoziciji, dok je iz vidokruga javnosti je izostala perspektiva rada u kulturi i šta uopšte kreativna industrija znači.

Kroz razgovor ćemo pokušati da kritički odgovorimo na pitanja šta je kreativna industrija, zašto se naziva industrijom i šta se krije iza pojma kreativnosti. Da li će se jačanjem ovog sektora podstaći razvitak domaće ekonomije ili je pak u pitanju samo još jedan vid eksploatacije jeftine radne snage. Kako su procesi komodifikacije kulture i džentrifikacije povezani sa kreativnim industrijama. Koje su posledice komodifikacije kulture – koje će institucije i stvaralaštva preživeti na tržištu i da li će biti pristupačne građanima i građankama? Šta je kreativna ekonomija i da li je ona zaista rešenje za naše probleme?

Komentari