Prvi TEDxBelgrade Salon

Reči na delu: Četiri  govora o sociolingvistici. Učestvuju lingvistkinje: Julijana Vučo, Jelena Filipović, Gordana Vladisavljević i Ana Jovanović.

Ove godine, nakon višegodišnje pauze, na kulturnu scenu Beograda vraćaju se TEDxBelgrade događaji. Krajem februara održaće se prvi TEDxBelgrade Salon, mesečni događaj manjeg formata od konferencije, dok je drugo salonsko druženje sa ljubiteljima TEDx-a predviđeno za april. Glavna TEDxBelgrade konferencija predviđena je za maj.

 

 

Ovomesečni salonski događaj održaće se 27. februara sa početkom u 12č, u Domu omladine Beograda. Na prvom TEDxBelgrade Salonu, pod sloganom „Reči na delu“, posetioci će imati priliku da čuju četiri zanimljiva govora iz oblasti sociolongvistike, a izlagaće ih četiri priznate lingvistkinje: Julijana Vučo, Jelena Filipović, Gordana Vladisavljević i Ana Jovanović.

 

Dr Julijana Vučo je redovna profesorka na Katedri za italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i gostujuća je profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Na ovomesečnom TEDxBelgrade Salonu govoriće o “jezičkim pejzažima”. Svaki pisani trag na koji nailazimo, naročito u urbanom prostoru, nalazi se s nekim razlogom u našem okruženju. Način na koji se možemo tumačiti ono što se vidi napisano u prostoru koji nas okružuje biće predstavljen na primerima globalnih fenomena poput „pice“ (it. pizza). Osim kulturno-istorisjkog razvoja ovog interkulturnog susretanja, biće reči i o međujezičkim sličnostima, različitostima i posebnostima dokumentovanih i ilustrovanih u terenskim istraživanjima.

 

Dr Jelena Filipović je redovna profesorka na Katedri za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na ovomesečnom TEDxBelgrade Salonu govoriće o američkim ljubićima koji se decenijama unazad prevode na srpski jezik i koji zapravo brišu kulturne razlike i potvrđuju kognitivne šeme ciljne ženske čitalačke publike (američke i srpske). Ovi romani nemaju funkciju afirmisanja direktivnih snaga kognitivnog modela koji bi žene slao u paralelni utopijski univerzum u kome one sanjanju da ih zauvek spase “princ na belom konju”, već da one samu ideju čitanja knjige koriste kao fizičku i afektivnu barijeru koja ih na kratko vreme isključuje iz još uvek patrijarhalnog sveta.

 

Ana Jovanović radi na Katedri za hispanistiku Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Tema njenog govora biće da li je učenje stranog jezika u školama nemoguća misija. Kroz niz postavljenih pitanja poput: „Zašto učimo strane jezike i kako ih uopšte učimo u formalnom obrazovanju? Da li se sećate glagolskih promena i izuzetaka koje smo pamtili za ocene i koliko često ste se zapitali čemu nam služe? Da li smatrate da u osnovnoj i srednjoj školi može da se nauči jezik i šta uopšte znači znati jezik?“, Ana će pokušati da ukaže da je učenje stranog jezika u formalnom obrazovanju mnogo kompleksnije od onoga kako ga obično predstavljamo.

 

Gordana Vladisavljević je završila osnovne i master studije na Katedri za anglistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Trenutno je student druge godine doktorskih akademskih studija. Na događaju će govoriti o temi kreiranja medijskog sadržaja (crtanih filmova) za decu i kako ti sadržaji utiču na razvoj rodnih identiteta dece.

 

Prijavljivanje zainteresovanih za prisustvovanje ovom događaju završeno je 17. februara 2016.

Broj mesta je ograničen na 50 posetilaca.

Više informacija  na www.tedxbelgrade.com.

 

Komentari