Promocija zbirke pesama “PESME BDENJA I SNOVIĐENJA” Tanje Maletić

Književno veče u organizaciji izdavačke kuće “MediaSfera”, posvećeno zbirci pesama “Pesme bdenja i snoviđenja”, mlade pesnikinje Tanje Maletić. O knjizi će, pored autorke, govoriti Dejan Petrović Kobajaši, recezent; Marina Jakovljević, lektorka; Milorad Dašić, profesor srpskog jezika u IX beogradskoj gimnaziji. Razgovor će voditi Gordana Jočić, glavna urednica i osnivač “MediaSfere”. Stihove će čitati autorka.

 

Zbirka pesama „Pesme bdenja i snoviđenja“ je prva knjiga Tanje Maletić. Inspirisana Kafkinim citatom Tanja je svoje pesme bdenja i snoviđenja podelila u četiri celine: Buđenje, Traganje, Nemiri i Otkrivanje.

“Jedna od brojnih zanimljivosti iz života čuvenog Franca Kafke je da mu se u noćima pred smrt, u kasno proleće 1924. godine, na prozoru bolnice u Kirlingu ukazivala sova. Toj priči posebnu draž daje i činjenica da sam ovaj podatak pročitala samo par meseci nakon što sam odlučila kako ću nazvati svoju zbirku pesama, kako ću ilustrovati korice i, naravno, čiji će citat stajati umesto uvoda. Apsurdno, iako je sova često simbol tame i smrti, Kafkin istinski život, kao i život pesama u knjizi koja je pred vama, počeće upravo nakon susreta sa sovom. Tako su ove pesme, posle dugih neprospavanih noći svojega nastajanja, same dokazale svoju neraskidivu vezu sa bdenjima i snoviđenjima”, kaže Tanja Maletić.

Šta za nju predstavljaju “pesme bdenja i snoviđenja” mlada pesnikinja kaže:

„Ova zbirka je mali dnevnik maštanja, priča i snova koji drugačije nisu mogli da budu ispripovedani. Ovo je knjiga za sve one koji bi iz školskih klupa želeli da pobegnu u bajke maštovitije od onih u čitankama. Oni koji su spremni da maštaju najstvarnije, najiskrenije i najhrabrije, uprkos zidovima učionica, pronaćiće se u njoj, jer sam većinu ovih pesama pisala završavajući gimnaziju. Put nastajanja moje prve zbirke pesama bio je dug i neobičan. Tokom tog puta ona je čekala i stalno se menjala. Odrastala je zajedno sa mnom“, poručuje Tanja Maletić.

O knjizi

“… Po uzoru na pesnike romantičare, autorka neguje lepotu i razigranost izraza. Vrlo mudar pristup, jer su na taj način duboka emocija i nimalo laki uvidi autorke izneti toplo, ljudski, prepoznatljivo”, Milica Cincar-Popović, urednica

“… Kroz sve draži, a i zablude prvenca, ove pesme toplo komuniciraju sa svetom. Registar je katkad na zavidnom nivou, da bi mogli da se postide i mnogi stariji, a i priznati savremenici”, Dejan Petrović Kobajaši, recezent

 

Tanja Maletić

Diplomirala je na katedri za germanistiku Filološkog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu. Objavljivala u časopisu “Špasovnik”, na sajtu „Onlajn poezija“, u pesničkim zbornicima i u časopisu za književnost „Suština poetike“… Pored maternjeg srpskog jezika, Tanja govori i engleski, nemački i ruski. Uz čitanje i pisanje, u slobodno vreme se bavi crtanjem i slikanjem. Upravo njeni crteži krase korice i unutrašnje strane knjige.

Foto: Aleksandar Jocić

 

Komentari