Promocija romana “SLOM” Nenada Petrovića

Izdavač: MOSTART, Zemun, 2018.
Učesnici: Zlatoje Martinov, recenzent; Dragan Stojković, Idavačka kuća MOSTART i Nenad Petrović, autor romana
Roman SLOM smešten je u dva paralelna vremena i uporedo tretira razmak od punog veka. Imaginarni pripovedač koji je naš savremenik koji živi u neposrednoj blizini Trga Slavija kroz ispovednu formu u prvom licu  prati rekonstrukciju ove žice kucavice Beograda koja uključuje izgradnju muzičko-svetlosne fontane.

Uporedo sa ovim, roman se bavi Balkanskim ratovima i početkom Prvog svetskog rata pripovedajući klasičnim narativom o Dimitriju Tucoviću. Njegov grob je do rekonstrukcije počivao u središtu Trga kao nekog mitskog mesta – trga koji je  u periodu socijalizma i nosio njegovo ime. Takođe, dokumentarnim postupkom autor prenosi iz novinskih tekstova mišljenja i političke stavove  Dimitrija Tucovića i daje njegova sećanja na  ratove u kojima je bio prinuđen da učestvuje  kao rezervni potporučnik. Središnja tačka, „Axis Mundi“  romana,  jeste „Trg“ kao žiža, „sveto mesto“ u kome se sustiču i pretapaju u naraciji dva vremena koja iako ih deli stoleće  pokazuju zapanjujuće sličnosti. Sve se vrti u krug u magijski shvaćenom svetu i vremenu, zmija uroboros grize sebi rep.

„Pregnantno sažeti elementi klasičnog proznog iskaza i dokumentarnog postupka u građenju romanesknog tkiva, izdvajaju ovaj roman iz korpusa tradicionalnog proznog koncepta. Petrović na uzbudljiv način, kroz „Trg“ kao stožer oko koga se vrti fabula, čitaocu pruža dve istorijske slike Srbije: jednu s početka 20. veka, iz vremena balkanskih ratova i početka Prvog svetskog rata, i drugu savremenu, iz naših dana. Iako kvantitativno različite, te dve slike se frapantno podudaraju u kvalitativnom smislu: unutrašnje ideološke podele, mržnja prema drugom i drugačijem, manija nacionalne veličine, imperijalne težnje za liderstvom na Balkanu, ratni zločini učinjeni drugim narodima i društvena trulež i korupcija ostaju neka vrsta istorijske konstante srpskog društva.“ (Iz recenzije Zlatoja Martinova.)

BIOGRAFIJA SA BIBLIOGRAFIJOM

Nenad Petrović rođen je 1961. godine u Vranju. Piše kratke priče, romane, putopise, eseje, pozorišne i radio drame. Objavio je romane: Čovek koga je trebalo ubiti, (najpre kao samizdat u 100 fotokopiranih primeraka 1992. pa potom u izdavačkoj kući  STUBOVI KULTURE, 1996); Arijadnino klupko, (NARODNA KNjIGA, 2001); Sectio caesarea, (samizdat, 2007); Silazak u Atlantis, (PARTENON, 2012); Sinekurista (pod pseudonimom Teo P. Fedorov, ORION ART, 2016)  Takođe je objavio dve knjige priča: Rane, ožiljci, melemi, (samizdat, 1997) i Ugriz rajske zmije, (NOLIT, 2003).  Do sada mu je izvedeno  deset drama  na programima Radio Beograda. Živi i stvara u Beogradu.

Komentari