Promocija knjige Milana Radanovića “Kazna i zločin”

Snage kolaboracije u Srbiji: Odgovornost za ratne zločine (1941-1944) i vojni gubici (1944-1945)
Učesnici: Milan Radanović, autor;  Mr Vladan Vukliš, recenzent;  dr Milivoj Bešlin, recenzent; dr Milovan Pisari, recenzent
Moderator i urednik: Krunoslav Stojaković
Organizacija: Rosa-Luxemburg-Stiftung i DOB
 
Nova studija Milana Radanovića o ratnim zločinima snaga kolaboracije u Srbiji detaljno analizira teror nad pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta, ali i civilnog stanovništva.

Opširna analiza arhivske građe i sekundarne literature nam pruža temeljiti uvid u počinjene zločine četničkih formacija Draže Mihailovića i oružanih snaga Nedićeve vlade. U knjizi se rekonstruišu i neki važni aspekti iz istorije ravnogorskog pokreta koje revizionistička istoriografija ignoriše, naročito kada je reč o ukazivanju na značaj dveju amnestija iz 1944. i demistifikaciji mita o gubitcima četnika maja 1945.

 

Iz predgovora:

„Milan Radanović napisao je kapitalno djelo o nasilju i zločinima kolaboracionističkih snaga u Srbiji tokom Narodnooslobodilačkog rata, i to u vrijeme sveopšte političke amnezije i agresivnog antikomunističkog pohoda novih elita, kako na prostoru cjelokupne Evrope tako i u mikrokosmosu postjugoslavenskih republika.”

Komentari