Promocija knjige “Jazz Face” Vojislava Pantića Промоција књиге “Jazz Face” Војислава Пантића

Dallas Records i Dom omladine Beograda vas pozivaju na promociju knjige “Jazz Face” Vojislava Pantića.

Knjiga intervjua “Jazz Face” Vojislava Pantića predstavlja jedinstveno izdanje u našoj publicističkoj periodici. Pasionirano prateći džez od sredine osamdesetih, Pantić je imao retku privilegiju da vodi razgovore sa brojnim velikanima svetske i domaće scene, sakupivši u svojoj prvoj knjizi preko 50 intervjua sa 48 džez umetnika obavljenih od 1991. do 2015. godine.

 

Među facama su Čarls Lojd, Ahmad Džamal, Džo Lovano, Majkl Breker, Dajen Rivs, Marija Šnajder, Bred Meldau, Džo Zavinul, Pet Metini, Rudreš Mahantapa, Esperanca Spolding, Enriko Rava, Duško Gojković, Mića Marković i Lala Kovačev, između ostalih. Knjiga je opremljena sa preko 150 fotografija renomiranih autora iz Srbije i inostranstva. Realizaciju ovog izdanja je podržao SOKOJ – organizacija muzičkih autora Srbije, na konkursu Fonda za kulturna davanja.

Na promociji knjige, u sali Amerikana Doma omladine Beograda 16. decembra u 19:30, uz autora govore Vesna Roganović, Petar Peca Popović, Milan Vlajčić i Petar Janjatović.

Dianne Reeves i Vojislav Pantić, foto Joke Schot

 

Vojislav Pantić, matematičar, džez kritičar i promoter, bavi se muzičkim novinarstvom od 1983. godine. Bio je dugogodišnji saradnik Beograda 202 (emisije Linija za džez i bluz, Sav taj džez i Indeksovo radio pozorište) i Radio Pančeva (Voz za džunglu i Uvozni intervju). Danas je aktivan na Radio Beogradu 2, kao autor emisije Jazz scena i muzički kritičar, kao i predstavnik RTS za džez u Evropskoj radiodifuznoj uniji. Na Trećem kanalu RTS bio je angažovan od 1995. do 2003. godine. Tu je 1999. godine započeo autorski serijal “Jazz Face“, koji je kasnije emitovan na drugim programima RTS. Ukupno je prikazano oko 150 epizoda, u formi intervjua sa džez umetnicima.

Članke o muzici objavljivao je u preko trideset štampanih medija, među kojima su Politika, Naša Borba, Vreme, NIN, Novi reporter, Evropljanin, TV Novosti, Rock, Pop-rock, Jazz, Vreme zabave, XZ, Student, Status, Novi zvuk, Gradina, Etnoumlje. Od 2009. godine je autor kolumne Džez skice u Kulturnom dodatku Politike. Izveštavao je sa vodećih evropskih džez manifestacija (North Sea Jazz Festival, Jazz A Vienne, Umbria Jazz, Jazzfestival Saalfelden, Heineken Jazzaldia…), najčešće kao jedini akreditovani novinar iz naše zemlje.

 

Vojislav Pantić, foto Ivana Čutura

Autor je brošure Beogradski Jazz festival 1971–2017 i urednik monografije 20 godina Pančevačkog Jazz Festivala, 80 odrednica u Leksikonu SOVA, kao i eseja o džez u Srbiji i Balkanskom džezu u enciklopediji Muzika. Priredio je i izložbe Džez skice (2015, izbor štampanih tekstova) i Jazz u Beogradu (2019). Producirao je kompilacijski album Belgrade/The Blues/Today, Vol. 1. Pokrenuo je, i bio urednik izdanja produkcije Metropolis Jazz (2016–2019), objavivši četrnaest albuma domaćih džez izvođača.

Promoterskim radom se bavi od 1985. godine. Bio je umetnički direktor Beogradskog džez festivala (2005–2013), Pančevačkog Jazz festivala (2014–2018) i Beogradskih dana bluza (1988). Godine 2018. ponovo je izabran za umetničkog direktora Beogradskog džez festivala.

 

 

Komentari