Promocija knjige Dragoljuba Mićunovića “Susret sa stvarnošću”

Organizacija: Arhipelag i Dom omladine Beograda
Govore: dr Zoran Lutovac, Ranko Pivljanin, Gojko Božović, dr Dragoljub Mićunović
“Susret sa stvarnošću” (Arhipelag, 2015) je knjiga razgovora i eseja, svedočanstvo o političkim, društvenim i kulturnim izazovima u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do naših dana.

Dragoljub Mićunović iz ugla intelektualca, sociologa, aktivnog građanina i političara analizira savremenu srpsku društvenu i političku scenu, kao i njen širi balkanski i evropski kontekst.
 

Obnavljajući žanr razgovora kao forme u kojoj se u susretu različitih iskustava i stanovišta preispituju najizazovnija pitanja uzburkane stvarnosti, Mićunović u razgovorima iz knjige Susret sa stvarnošću daje precizne analize, uzbudljive rasprave, utemeljene studije.

 

Razgovori u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su sa srpskim i svetskim medijima, među kojima su i kineski, bugarski i danski časopisi. U središtu ovih razgovora jeste nastojanje da se racionalnim promišljanjem političke scene i društvene stvarnosti oblikuje iskustvo koje ima i teorijsku snagu i praktičnu vrednost.

 

Nova knjiga Dragoljuba Mićunovića “Susret sa stvarnošću” upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u novoj ediciji ovog izdavača Presek.

 

Da bismo sami sebe izbavili iz začaranog kruga želja i izmišljene stvarnosti, prvi korak je hrabri i „bolni susret sa stvarnošću“. Uspomene na slobodu ne smeju da miruju, zadatak je intelektualaca da ih bude. Danas je u čitavom svetu jasno da se oni, pre svih, moraju suprotstaviti sveopštoj anesteziji i opsenarskom udaljavanju od stvarnosti. Danas je jasno da je ćutanje ne samo kukavičluk već i laganje, jer se skrivanjem istine iskrivljuje stvarnost.                                                                                                 

(Dragoljub Mićunović)

Komentari