Predstavljanje dvobroja MLADA BOSNA časopisa Gradac

Izdavači: Dom kulture Čačak i Umetničko društvo Gradac
Govore: Muharem Bazdulj i gosti.

Časopis za književnost, umetnost i kulturu GRADAC u svom dvobroju povodom stogodišnjice pokreta MLADA BOSNA, koji je priredio Muharem Bazdulj, preispituje stereotipe u percepciji ove  organizacije sa istorijskog, oslobodilačkog, književnog, jugoslovenskog, pesničkog, nacionalnog, revolucionarnog i pseudomitološkog stanovišta.

“Ono što je prije stotinu godina bila Mlada Bosna, ono što je srušilo čitav stari svijet (…) začelo se u književnim časopisima. Nisu taj stari svijet srušili ni robovi, ni kmetovi, ni proleteri: srušili su ga gimnazijalci i studenti što su čitali Šerloka Holmsa, Vajningera i Vitmena. Njima je posvećen ovaj svezak Gradca, njihovoj nevinosti, mladosti, čistoti, skrivenosti i hrabrosti; njihovoj ideji koja je onomad bila nerazumna, strastvena i fanatična, ali koja nije nužno – kriva.”

“Prilozi koje donosi ovaj svezak Gradca Mladoj Bosni prilaze iz različitih perspektiva. Tu je,  najpre, istorijski okvir, te priča o Sarajevskom atentatu montirana kroz izvještaje nekoliko autora (Ljubibratić, Dedijer, Smit…). Tu su zatim tekstovi najvećih jugoslovenskih pisaca, koji su listom, makar i različitim intenzitetom, bili vezani za Mladu Bosnu (Andrić, Krleža, Crnjanski, Ujević…). Tu su, naravno, i radovi samih mladobosanaca (Gačinović, Vidaković, Jevtić…), kao i svojevrsni portreti pojedinih značajnih ličnosti iz Mlade Bosne (od Mitrinovića do Ilića)…  Danas, kad Jugoslavije nema, a kad se Mlada Bosna uglavnom prezire, a medju malobrojnima koji je slave najviše je onih koji to čine iz pogrešnih razloga i na pogrešan način, pravo je vrijeme da mladobosancima bude posvećen jedan svezak književnog časopisa. “  (M. Bazdulj)

Komentari