Predavanje za mlade: BOLESTI ZAVISNOSTI

Organizacija: Dom omladine Beograda u saradnji sa Festivalom zdravlja Beograd

Kako istraživanja pokazuju, mladi u Srbiji najčešće svoje prvo piće popiju još u 13 godini, a prvo pijanstvo dožive sa 15. Više od 40% šesnestogodišnjaka se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90% njih probalo alkohol. Ovo su samo neki od rezultata najnovijih istraživanja u Srbiji.

Drogu takođe najviše koriste mladi i to uzrasta od 14 do 25 godina. Uzimaju je iz znatiželje, dosade, slabosti da odbiju ponuđenu drogu i tako se pokažu u društvu. Većina njih drogu shvata kao zabavu, simbol da su dovoljno odrasli, ili pokazatelj da su u moderni, socijalno poželjni. Mladi danas najviše konzumiraju su marihuanu, hašiš i hašišovo ulje, ali i druga opojna sredstva i teže droge. Iako zvaničnih podataka nema, stručnjaci sve češće tvrde da je oko 60% mladih, najviše srednjoškolaca u kontaktu sa drogom.

Bolesti zavisnosti postaju sve veći problem kod mladih ljudi. Granica kada se alkohol, duvan ili droge prvi put konzumiraju se sve više spušta, i sve je više dece koja jako rano imaju ozbiljne probleme koje ostavljaju posledice za ceo život.

Komentari