Predavanje “Nebo je granica: novi dometi astronomije”

PREDAVAČ:  dr Džo Liske, Univerzitet u Hamburgu (predavanje je na engleskom jeziku)

Iako je astronomija jedna od najstarijih nauka, Univerzum i dalje ima mnoga iznenađenja za nas. Otkriće egzoplaneta, tamne energije i gravitacionih talasa jasno pokazuju da još uvek nismo videli sve što ima da se vidi.

Podstaknuti ogromnim uspesima u poslednjih 20 godina, astronomi pokušavaju da naprave novu generaciju super-teleskopa koji će nam omogućiti da, kao nikad do sada, zaronimo duboko u misterije Univerzuma.
Kao prateći program prestižnog naučnog skupa o upotrebi savremenih teleskopa, koji se od 2. do 7. septembra održava u Beogradu, dr Džo Liske, veoma priznati astrofizičar i popularizator nauke (poznatiji kao Dr J), govoriće o novim instrumentima i nauci koja ih pokreće.

 

Dr Džo Liske (Jochen Liske) je profesor posmatračke astronomije na Opservatoriji u Hamburgu, koja je deo Katedre za fiziku Univerziteta u Hamburgu. Bavi se istraživanjima u vangalaktičkoj astronomiji i posmatračkoj kosmologiji, i pokušava da otkrije kako se odvija evolucija galaksija i zbog čega se širenje Univerzuma ubrzava. Doprinosi razvoju novih astronomskih instrumenata, budući da je bio deo i Evropske južne opservatorije, gde je radio na razvoju Evropskog izuzetno velikog teleskopa, najvećeg svetskog optičkog teleskopa koji je trenutno u izgradnji.

Dr Liske je vrlo aktivan naučni komunikator i široj javnosti je poznatiji kao Dr J. Bio je voditelj dve izuzetno popularne i nagrađivane emisije Hubblecast i ESOcast, o najnovijim naučnim dostignućima i novostima sa Habl svemirskog teleskopa i sa instrumenata Evropske južne opservatorije. Snimio je i film “Eyes on the Skies”, dokumentarac posvećen 400. godišnjici otkrića teleskopa i Međunarodnoj godini astronomije 2009, kao i film “Eye 3D”, nagrađivan 3D dokumentarac o Paranal opservatoriji.

https://www.hs.uni-hamburg.de/index.php?option=com_content&view=article&id=339&Itemid=879&lang=en

 

Komentari