PLAN B #2: Tribina “Betonski spavači”

Razgovor vodi Ljubica Slavković, arhitekta iz Beograda, a u njemu učestvuju Saša Ban, reditelj i arh. Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, scenaristi.

Hrvatski dokumentarni serijal “Betonski spavači” uzbudljiva je filmska priča o o protivrečnostima jugoslovenskog socijalističkog društva smeštenog između Istoka i Zapada, demokratije i totalitarizma. Sastavljen od 4 epizode, serijal nam otkriva nepoznate svetove naše nekadašnje (socijalističke) modernosti koju je pregazio nagrizajući konzertvativni tradicionalizam koji ide uz burazerski kapitalizam, preovlađujući društveni sistem našeg regiona.U okviru drugog izdanja festivala subverzivnog filma PLAN B, serijal prikazujemo u petak i subotu od 18h.

S autorima “Betonskih spavača” razgovaramo o nastajanju i životu serijala.

Zavirićemo u susrete „iza kulisa“ i u život arhitekture koja je napuštena ali nije zaboravljena. Ići ćemo putevima kroz vreme, epohe, ideale i mogućnosti, i saznaćemo njihova iskustva hvatanja u koštac sa ovim fantastičnim objektima i predelima. Ispitiaćemo motive i inspiracije, prepreke i pouke, kao i šta nas u nadolazećim nastavcima očekuje i šta je to što na kameri nisu zabeležili.

Komentari