Okrugli sto: BUDUĆNOST DIGITALNIH MULTIMEDIJALNIH KOMUNIKACIJA

Tribina Društva informatičara Srbije
Uvodničari: dipl. ing. Dragorad Milovanović, Dipl. ing. Alesandar Lui Todorović

Digitalna multimedija predstavlja novi trend razvoja u oblasti računarstva, a naročito u oblasti kao što su virtualna stvarnost i proširena stvarnost.  Digitalna multimedija predstavlja povezani tekst, slika/grafika, video/audio i podrazumeva interaktivnost.

Jedna od osnovnih osobina multimedija budućnosti je  povezanost pojedinaca i grupa koja omogućava kreiranje sadržaja i globalno deljenje i veoma brzo širenje na Internetu.  Senzori i različiti IoT objekti omogućavaju prilagođavanje datoj situaciji i okruženju.

Televizija najmasovnije koristi multimediju, ali joj nedostaje komponenta interaktivnosti. Aktuelne su različite metode distribucije na raznovrsne platforme.
Budućnost je već započela ubrzanim razvojem različitih video tehnika tro-dimenzionalne rekonstrukcije slike i kompletne scene koja potpuno okružuje TV posmatrača i omogućava slobodan izbor ugla posmatranja. Tehnološki razvoj je usmeren na poboljšanje realizma prikazivanja TV slike i ukupnog doživljaja:
– izbor 12 karakteristika budućih medija (connected, data driven, pervasive, borderless, viral, personalized, participatory, immersive, interactive, mashable, multiplatform, creative)
– razvoj digitalne televizije kroz evoluciju pričanja priča…

Komentari