NEDELJA NORVEŠKE KNJIŽEVNOSTI

Srpski PEN centar organizuje Nedelju norveške književnosti od 8. do 11. decembra u Beogradu, Novom Sadu i Požarevcu. Najveći deo programa održava se u Domu omladine Beograda. Ključni cilj programa Nedelja norveške književnosti jeste predstavljanje najvažnijih dela norveške literature koji su na srpski jezik prevedeni u poslednjih pet godina, kao i razgovor o tematskim, poetičkim i saznajnim iskustvima savremene norveške književnosti. U programima Nedelje norveške književnosti učestvuju norveški autori Eugen Šuljgin, Kirsti Blom i Laš Svensen, prevodioci norveške književnosti u Srbiji, profesori skandinavistike, književni kritičari, kao i poznati srpski pisci.

Program Nedelja norveške književnosti podrazumeva književne večeri, čitanja, razgovore, panel diskusiju o prevođenju norveške književnosti u Srbiji, kao i susret norveških pisaca sa studentima skandinavistike na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Norveški pisci će tokom boravka u Beogradu posetiti više kulturnih i obrazovnih institucija, i imati više susreta sa medijima.

 

Srpski PEN centar pokrenuo je program Nedelja strane književnosti pre dve godine. Prošle godine zemlja u fokusu bila je Ukrajina, a programi su bili veoma posećeni i sa odličnim odjekom u medijima.

 

Program u Domu omladine Beograda:

 

Klub Doma omladine Beograda – utorak, 8. decembar, 19 časova

Nedelja norveške književnosti

Judžin Šuljgin: Čitanje i razgovor

Tribinska sala Doma omladine Beograda – sreda, 9. decembar, 19 časova

Nedelja norveške književnosti

Kirsti Blom: Čitanje i razgovor

 

Tribinska sala Doma omladine Beograda – četvrtak, 10. decembar u 19 časova

Nedelja norveške književnosti

Laš Svensen: Čitanje i razgovor

Komentari