LSST@Europe2: Svemir 2.0 u Beogradu

Od 20. do 24. juna u Beogradu se održava velika međunarodna konferencija LSST@Europe2, posvećena jednom je od najambicioznijih astronomskih projekata današnjice, teleskopu Large Synoptic Survey Telescope, LSST.  Smatra se da će ovaj teleksop, koji se nalazi na vrhu prioriteta posmatračke astronomije SAD, proizvesti najdublje i najopsežnije slike svemira, pri čemu će snimiti neverovatnih 39 milijardi objekata. 

Kao prateći program naučne konferencije u Domu omladine Beograda 22. juna održaće se naučnopopularni program, namenjen najširoj javnosti, u kom će učestvovati vodeći astrofizičari LSST projekta. Uspešni astrofizičar Endrju Konoli govoriće o tome na koji način će revolucionarni LSST teleskop pisati novu istoriju svemira, nakon čega sledi tribina.

Predavanje
Uspešni američki astrofizičar Endrju Konoli sa Univerziteta u Vašingtonu održaće naučnopopularno predavanje “Unravelling the history of the Universe”. Pred beogradskom publikom, u sali Amerikana Doma omladine, Konoli će govoriti o tome na koji način će revolucionarni LSST teleskop pisati novu istoriju svemira. Konoli je široj javnosti poznat i po svom veoma uspešnom TED nastupu.
Naime, snimajući velike površine neba odjednom sa najvećom postojećom kamerom od 3.2 gigapiksela, na godišnjem nivou ovaj teleskop kreiraće ogromne količine podataka i očekuje se da će na taj način dovesti do prave revolucije u našem razumevanju mnogih kosmičkih fenomena, kao što su tamna energija i tamna materija. Osim toga, ovaj teleskop će raditi opsežne preglede neba i pratiti sve značajne promene koje se događaju na njemu. Takođe, LSST će načini najdetaljnije mape kako Sunčevog sistema tako i Mlečnog puta.

Endrju Konoli radi na Univerzitetu u Vašingtonu, a trenutno se nalazi na čelu tima zaduženog za razvijanju softvera koji će analizirati velike količine informacija o svemiru koje će LSST kreirati. Konoli se bavi proučavanjem velikih baza astronomskih podataka u cilju što boljeg razumevanja nastajanja i formiranja galaksija, kao i kosmologijom. Uključen je u nekoliko velikih astronomskih programa, kao što su Sloan Digital Sky Survey, ali i već pomenuti LSST.   

 

Tribina
Nakon toga sledi jednočasovna tribina na kojoj će govoriti kako Endrju Konoli, tako i naučnici sa ovih prostora – vrsni stručnjaci uključeni u realizaciju LSST projekta. Među njima je dr Darko Jevremović, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu, ali i koordinator srpskog učešća u LSST projektu. Pored njega govoriće i dr Željko Ivezić sa Univerziteta u Vašingtonu i naučni savetnik LSST projekta, kao i dr Mario Jurić, takođe sa Univerziteta u Vašingtonu, zadužen za razvijanje softvera za upravljanje LSST podacima.

”Šta je tamna energija i kako pokreće ubrzano širenje svemira? Šta čini tamnu materiju? Kuda lutaju mala tela Sunčevog sistema i da li je moguće mapirati sve asteroide koji bi mogli da ugroze opstanak naše planete?” –  samo su neka od pitanja na koja će učesnici tribine pokušati da daju odgovor. Osim toga, biće reči o tome na koji način će naša zemlja učestvovati u LSST projektu i šta će to značiti za našu naučnu zajednicu.

Srbija je među retkim zemljama u Evropi koja je od samog početka uključena u LSST projekat. Naši naučnici, sa Astronomske opservatorije u Beogradu, doprineće ovom projektu razvijanjem novih softvera za potrebe teleskopa, koji će slati alerte za svaku promenu detektovanu na nebu u vremenskom roku od 60 sekundi.

U saradnji sa Astronomskom opservatorijom u Beogradu i Matematičkim fakultetom i, a uz podršku Doma omladine Beograda, Centar za promociju nauke organizuje ovaj deo programa.

 

Istražite više o programu konferencije LSST@Europe2.

Istražite više o teleskopu LSST

Istražite više o TED predavanju Endrju Konolija.

Komentari