Filmska tribina: SRPSKI KRIMI FILM

Govori:  Đorđe Bajić, filmski kritičar i teoretičar

Srpska kinematografija nikada nije bila bogata žanrovskim filmovima. Kriminalistički žanr nije izuzetak. Na predavanju će biti reč o malobrojnim autorima koji su imali dovoljno hrabrosti da izađu iz postojećeg kalupa. Najznačajniji reditelj koji se bavio kriminalističkim filmom bio je Živorad Žika Mitrović

Njegov “Poslednji kolosek” (1956) je prvi domaći film koji poseduje kriminalističke elemente, a uz to se može okarakterisati i kao svojevrsni srpski odgovor na film noir. Mitrović je jedan od retkih domaćih autora koji se tokom karijere više puta vraćao ovom žanru, pa će na predavanju biti reči i o njegovim filmovima “Nož” (1967), “Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda” (1969) i “Protestni album” (1986). Pored Mitrovića, predmet predavanja će biti i drugi autori koji su, uz veća ili manja odstupanja od konvencija, stvarali u okvirima kriminalsitičkog žanra. Tako će biti predstavljeni filmovi Miomira Mikija Stamenkovića (“Neka druga žena”, 1981), Dragoljuba Ivkova (“Pošalji čoveka u pola dva”, 1967), Zorana Gospića (“Švedski aranžman”, 1989) i drugih.

Đorđe Bajić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.) odbranio je 2007. godine. Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4. Tekstove iz oblasti popularne kulture publikovao je u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing, Politikin Zabavnik, Yellow Cab… Od 2007. godine piše za web magazin Popboks. Njegov esej “Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića” uvršten je u zbornik “Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma” (Clio, 2008). Krajem 2010. godine, izdavačka kuća Paladin je objavila njegov prvi roman “Ostrvo prokletih”.

Komentari