Filmska tribina: “Evropski zombi film”

Predavač: Đorđe Bajić, filmski kritičar i teoretičar

Posle velikog komercijalnog uspeha prva dva Romerova filma o živim mrtvacima, Evropu počinje da trese zombi manija. Među uspešne epigone ubraja se španski filmovi Grobnice slepih mrtvaca (1971) i Doručak u mančesterskoj mrtvačnici (1974).

Krajem sedamdesetih-početkom osamdesetih Lučio Fulči snima tri tri popularna filma ove tematike – Zombi (1979), Grad živih mrtvaca (1980) i The Beyond (1981). Tokom osamdesetih, trend se nastavlja trash naslovima kao što su Zombi holokaust, Pakao živih mrtvaca, Zombi 2, Košmarni grad i Noći terora. Evropski zombiji doživljavaju preporod zahvaljujući filmu Dellamorte Dellamore (1994). Prošle godine i Srbija je dobila svoj prvi dugometražni zombi filma – Zonu mrtvih.

Đorđe Bajić  je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu “Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.) ” odbranio je 2007. godine. Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4. Recenzije i tekstove iz oblasti popularne kulture publikovao je u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing… Od 2007. godine piše za web magazin Popboks. Njegov esej “Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića” uvršten je u zbornik  “Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma” koji je 2008. godine objavila izdavačka kuća Clio.

Komentari