Fantastična čitaonica: “OSAMA” Lavija Tidara

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”

Posle umerene letnje čitalačke aktivnosti, nastavljamo redovan program čitaonice knjigom OSAMA pisca (koga ne možete čitati na srpskom) Lavija Tidara.

Lavi Tidar je odrastao u izraelskom kibucu (u čudnom projektu zajedničkog odgajanja ’zajedničke’ dece). Selio se po svetu, a trenutno je spustio sidro u Londonu. Aktivno se bavi pisanjem i podsticanjem fantastičkog stvaralaštva sa neegleskog govornog područja radom na antologijama World SF i istoimenom web portalu.

U svetu u kom ne postoji pretnja globalnog terorizma, Džo, privatno njuškalo, unajmljen je da nađe malo poznatog autora serijala palp romana o Osami bin Ladenu, Osvetniku. Potraga ga vodi od azijskih zabiti u evropske prestonice, dok se misterija produbljuje: ko je on, zapravo, i da li su te knjižice puka fikcija? Dok mu se identitet raspada u bekstvu od nepoznate potere, Džo otkriva senoviti svet utvara, izbeglica koje blude njegovim svetom. Šta su? Odakle su? Šta žele? Džo zna kako bi priča trebalo da se završi, ali nije spreman, ni za otkrovenje koje će naći u Njujorku, i, najposle, na brdašcetu iznad Kabula, ni za izbor koji će biti pred njim…

„U Osami, Lavi Tidar vešto dubi u post-11-septembar podsvesno, spajajući elemente noara, dokumentarnog, alternativne istorije i međunarodnog trilera u onespokojavajuć ali ubedljiv prikaz današnjice.“

Roman Osama osvojio je World Fantasy Award 2012, a bio je i u užem izboru za nagrade John W Campbell, BSFA i nama novu omiljenu nagradu, The Kitchies. Kritika ga hvali i poredi sa Dikovim Čovekom u visokom dvorcu.

Komentari