Fantastična čitaonica #63: John Crowley “Ka: Dar Oakley in the Ruin of Ymr” Фантастична читаоница #63: John Crowley "Ka: Dar Oakley in the Ruin of Ymr"

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“

Čovek koji i dalje piše fantastiku nakon što je pre 12 godina dobio World Fantasy nagradu za životno delo, prošle godine objavio je zapažen roman u kojem jedan čovek priča o vrani Dar Oakley i njenim nemogućim životima i smrtima u zemlji Ka. Dar Oakley, prva vrana koja je ikada imala lično ime, rođen je pre dve hiljade godina, a kad jedan čovek nauči njegov jezik konačno dobija šansu da ispriča svoju priču.

Počinje od toga što je u mladosti dograbio besmrtnost namenjenu ljudima, još pre no što se Cezar zaputio u keltske zemlje. Opisuje kako je otplovio na zapad s irskim monasima koji su tražili raj za svece i kako je stalno putovao u podzemlje i vraćao se odande. Tokom avantura u Ka, zemlji Vrana, ali i širom sveta, natrapao je na mnoge tajne koje bi mogle da promene život ljudi i sad je, možda, vreme da ih sve otkrije.

Džon Krouli je jedan od onih pisaca koji se provukao nezapaženo i neprevedeno kod nas, mada je još 1981. godine Ursula Legvin za njegov roman “Little, Big” izjavila da je njime redefinisao fentezi. Da li je i posle četrdeset godina još uvek tako aktuelan pokušaćemo da saznamo ovim malim skretanjem pažnje na njega.

Moderator: Bojan Butković

Komentari